A- A+
Στο δρόμο της Ελλάδας η Κύπρος – Ετοιμάζεται για προσφυγή στον EFSF για τη Λαϊκή Τράπεζα
Ένα βήμα πριν την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης EFSF βρίσκεται η Κύπρος, που πρέπει ως το τέλος του μήνα να βρει έως 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στους Financial Times, δεν απέκλεισε την προσφυγή στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε ως τελευταίο δίχτυ ασφαλείας.

Το κυπριακό δημόσιο θα πρέπει έως και το τέλος Ιουνίου να έχει στη διάθεσή του τα χρήματα για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου που είναι απαραίτητη για τη Λαϊκή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank) μετά τη συμμετοχή της στο PSI.

Προς κρατικοποίηση η Λαϊκή

Η «ένεση» που χρειάζεται η τράπεζα για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει εγγυηθεί το κυπριακό δημόσιο ως ανάδοχος.

Με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, το δημόσιο της Κύπρου αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης και να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, δεν έχει αποκλειστεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής να γίνει με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα ή με δάνειο από άλλη χώρα.

Μνημόνιο και στην Κύπρο

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε στους Financial Times ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου μέχρι τον Αύγουστο.

Αν πάντως η Κύπρος δεν καταφέρει να βρει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας από άλλη πηγή, θα οδηγηθεί στην υπογραφή μνημονίου αν θέλει να αντλήσει κεφάλαια από τον EFSF.

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι κάθε αίτημα για βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα συνοδεύεται από την αποδοχή όρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.