A- A+
Ετοιμάζει (;) νέο σχέδιο δράσης η Μέρκελ για την κρίση – Θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα;
Ένα νέο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών και θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι από τη Γερμανία, αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η Ευρωζώνη βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο μηδέν μετά την ασφυκτική πίεση των αγορών στην Ισπανία, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Η κατάσταση στην Ευρώπη τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, γεγονός που αναμένεται, κατά τις ίδιες πηγές, να επιταχύνει την εφαρμογή ενός plan B για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Η Ενωμένη Ευρώπη

Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα κινείται προς την κατεύθυνση πολιτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της ζώνης του ευρώ, με ταυτόχρονη δημιουργία των απαραίτητων εργαλείων που θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Μόνο τυχαίες δε θα πρέπει να θεωρούνται οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για τη δημιουργία ενός συστήματος εγγυοδοσίας των ιδιωτικών καταθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές η επεξεργασία ενός πλάνου για την κεντρική εποπτεία των συστημικά σημαντικότερων ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να αντιμετωπίζονται οι πιστωτικές κρίσεις εν τη γενέσει τους.

Ορόσημο οι ελληνικές εκλογές

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Βερολίνο αναμένεται να προωθήσει ένα νέο σχέδιο για την ευρωζώνη πολύ σύντομα, αλλά όχι πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα αναμένει το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι η νέα αυτή προσπάθεια θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ, που θα θελήσουν να μετάσχουν στο υπό διαμόρφωση νέο ευρωπαϊκό κλαμπ.

Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη αλλάζει, με στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της.

Άλλωστε η Ευρωζώνη παρουσιάζει καλύτερα στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία), τόσο ως προς τα δημοσιονομικά της μεγέθη (χρέος, έλλειμμα), όσο και ως προς το εξωτερικό της ισοζύγιο.

Το μόνο που της λείπει είναι ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών…