A- A+
The Independent: Γιατί η Ισπανία θα βγει από το ευρώ πιο γρήγορα από την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η Ισπανία θα αποχαιρετήσει την Ευρωζώνη πιο γρήγορα από την Ελλάδα, διατυπώνει ο οικονομικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», Χάμις ΜακΡέι.

Όπως επισημαίνει σχετικά, «αφορμή για τη σκέψη αυτή αποτέλεσε μια ανάλυση του Μάθιου Λιν της Strategy Economics, ο οποίος αναφέρει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ έναντι της Ελλάδας είναι ένα πιο πιθανό κι επικρατέστερο σενάριο.

Οι έξι λόγοι στους οποίους στηρίζεται αυτή η άποψη είναι οι εξής:

  • Πρώτον, η ιβηρική χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Μία ελληνική διάσωση θα κοστίσει «ψίχουλα» σε σχέση με την Ισπανία, όπου θα χρειαστεί η ΕΕ να «ρίξει» άμεσα 110 δις. ευρώ και μετά άγνωστο αριθμό επιπλέον κονδυλίων.
  • Δεύτερον, η Ισπανία έχει κουραστεί ήδη από τη λιτότητα, αφού το νέο κύμα διεθνούς διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές ξεκίνησε στη Μαδρίτη πριν από ένα χρόνο (με το κίνημα των Αγανακτισμένων) κι από εκεί διαδόθηκε στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης, παράλληλα με το κίνημα για τις καταλήψεις πλατειών.
  • Τρίτον, η Ισπανία έχει μια πραγματική οικονομία με μια αξιοσέβαστη βιομηχανική βάση που της επιτρέπει να ευελπιστεί ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον ευημερίας και εκτός ευρωζώνης.
  • Τέταρτον, η Ισπανία είναι πολιτικά σταθερή που την διαφοροποιεί από πολλές άλλες χώρες. Λόγου χάρη, οι Έλληνες μένουν σε αυτή, επειδή τους κρατάει μέσα στην Ευρώπη, οι Ιρλανδοί επειδή είναι αυτό που τους χωρίζει από τη Βρετανία, οι Γερμανοί επειδή το ευρώ αντιπροσωπεύει τη ρήξη τους με το ταραγμένο παρελθόν τους και οι Γάλλοι επειδή το νόμισμα ενισχύει την επιρροή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η Ισπανία δεν έχει κανένα από αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να φύγει απ' το ευρώ ανάλογα με το αν βολεύει τους Ισπανούς ή όχι.
  • Πέμπτον, η Ισπανία έχει μεγαλύτερο ορίζοντα προόδου. Η οικονομία της κοιτάζει τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στις ραγδαία αναπτυσσόμενες ισπανόφωνες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Οι ευκαιρίες στην Λατινική Αμερική, μπορεί να πείσουν τους Ισπανούς ότι μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς το ευρώ και την λιτότητά του.
  • Εκτον, υπάρχει πληθώρα οικονομολόγων εντός Ισπανίας, που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ και ότι θα ανακάμψει οικονομικά μόνο αν φέρει πίσω την πεσέτα.