A- A+
Πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες μετά τον ολιγοήμερο αποκλεισμό τους
Άλντηση ρευστότητας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορούν να επιτύχουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, μετά τον ολιγοήμερο αποκλεισμό τους από αυτήν την πηγή χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι μετά την επανακεφαλαιοποίησή τους με τα 18 δισ. ευρώ αποκτούν πρόσβαση στις πράξεις χορήγησης ρευστότητας της Ευρωτράπεζας.

Μιλώντας στην επιτροπή νομισματικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η δημιοργία ενός ταμείου εγγυήσεων των ευρωπαϊκών καταθέσεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως είπε, θα διασφαλίζει τα λεφτά των καταθετών, ενώ σε συνδυασμό με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις φερέγγυες τράπεζες, θα συμβάλλει στην αποφυγή των bank runs.

Αναγκαίο ένα όραμα για την ΕΕ

Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου του συμβουλίου του ευρωπαϊκού συστημικού κινδύνου και όχι ως επικεφαλής της ΕΚΤ, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να συμφωνήσουν σε ένα όραμα για την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ώστε να καταπολεμήσουν καλύτερα την κρίση χρέους της ευρωζώνης και για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, με μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό των κανονισμών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ως το πρώτο πιθανό βήμα.

«Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαριστεί το όραμα, τόσο το καλύτερο θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια μεγαλύτερη τραπεζική εποπτεία είναι απαραίτητη για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους που είναι συστημικά σημαντικοί για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μιας χώρας.

Τέλος, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πολλά βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει την κρίση και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των κυβερνήσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία δράσης από την πλευρά των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη και να εφαρμόσουν τα διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.