A- A+
Εισροή καταθέσεων μέχρι και το παρά 5' των εκλογών στις ελληνικές τράπεζες
Άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν τον Απρίλιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μεγάλη πτώση των μεγεθών μετά τις εκλογές.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ είναι ενδεικτικά της μεγάλης συσχέτησης που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής σταθερότητας και της πορείας των καταθέσεων.

Σύμφωνα με αυτά, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σημείωσαν αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, η οποία ακολούθησε την άνοδο των μεγεθών κατά 1 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Μέσα σε ένα δίμηνο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ στα 171,48 δισ. ευρώ. Πρόκειται ωστόσο για μία πορεία που ανακόπηκε αμέσως μετά τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 10 ημέρες χάθηκαν όλες οι καταθέσεις που είχαν επιστρέψει στο σύστημα το αμέσως προηγούμενο δίμηνο και επιπλέον πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι διαρροές συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, φτάνοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών πάνω από τα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ, λόγω της πολιτικής αστάθειας.