A- A+
ΤτΕ: Εξαερώθηκε ρευστότητα 2 δισ. ευρώ από την αγορά τον Απρίλιο
Σημαντική επιδείνωση σημείωσε η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω των δανείων τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτός αγοράς βρέθηκε ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης μείωσης των νέων χορηγήσεων και της συρρίκνωσης των ανοιχτών ορίων προς τις επιχειρήσεις, λόγω των προβληματικών συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν για τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω σε -4,7% τον Απρίλιο του 2012 από -4,0% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, τον Απρίλιο του 2012, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.997 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 377 εκατ. ευρώ).

Πτώση των εταιρικών δανείων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2012 ήταν αρνητική κατά 1.514 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2011: θετική καθαρή ροή 212 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -4,7% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε -4,4% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε -11,3% από -4,1% το Μάρτιο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 83 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Απρίλιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 191 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας όμως σε αρνητικό επίπεδο (Απρίλιος 2012: -6,6%, Μάρτιος 2012: -7,2%).

Μεγάλη πτώση σε στεγαστικά – καταναλωτικά

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικράτησε τον Απρίλιο σε στεγαστική και καταναλωτική πίστη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αρνητική κατά 399 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Απρίλιο του 2012 έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να παραμείνει αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (-4,4%).