A- A+
Εξετάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα διάσωσης προβληματικών τραπεζών
Στην εξέταση σχεδίων για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής ομπρέλας που θα παρεμβαίνει διασώζοντας προβληματικές τράπεζες, βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται προσχέδιο των νέων προτάσεων της Κομισιόν, οι χώρες της ΕΕ θα είναι σε θέση να συνεργάζονται στη διάσωση τραπεζών που βρίσκονται εντός των συνόρων τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει ένα νέο πλαίσιο κανονισμών στις 6 Ιουνίου που θα δίνει τη δυνατότητα στις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές να προβαίνουν σε "επιθετικές παρεμβάσεις" για να αναλαμβάνουν τον έλεγχο σε προβληματικές τράπεζες, να τις διασπούν και να επιβάλουν τις ζημιές στους ομολογιούχους.

Εφόσον γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το νέο πλαίσιο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας, εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών, ένα ζωτικό στοιχείο στην τραπεζική ένωση που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει το Reuters.

Οι νέοι κανονισμοί

Το προσχέδιο των 156 σελίδων περιγράφει επίσης τις νέες δυνατότητες που θα έχουν οι ρυθμιστικές αρχές για να επιβάλουν τις ζημιές στους ομολογιούχους στη διαδικασία της ενίσχυσης της τράπεζας ώστε να προστατεύονται οι φορολογούμενοι.

Οι νέοι κανονισμοί, που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από το 2014, θα έχουν στόχο να εισαγάγουν αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι περιγράφουν σαν ένα εναρμονισμένο καθεστώς αφερεγγυότητας για τις τράπεζες σε επίπεδο Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων θα δίνονται οδηγίες στις κυβερνήσεις να είναι προετοιμασμένες για πιθανές τραπεζικές καταρρεύσεις, συγκεντρώνοντας το ισοδύναμο του 1% των τραπεζικών καταθέσεων από μια ετήσια εισφορά στις τράπεζες.

Ειδικό αποθεματικό

Τα χρήματα αυτά θα κρατούνται σε ειδικά αποθεματικά και θα χρησιμοποιούνται σε έκτακτες συνθήκες για να ενισχύουν μια προβληματική τράπεζα με την παροχή δανείων ή εγγυήσεων.

Στο προσχέδιο δεν προβλέπεται η άμεση εισαγωγή ενός ειδικού ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα την εξυγίανση και εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών κάτι που φαίνεται να επιθυμεί η ΕΚΤ.

Ωστόσο, το νέο σχέδιο προτείνει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ διαφορετικών εθνικών ταμείων μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχήμα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει για παράδειγμα ένα βρετανικό κρατικό ταμείο να δανείσει ένα αντίστοιχο γαλλικό ταμείο αν μια τράπεζα με δραστηριότητες και στις δύο χώρες βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης, τονίζει το Reuters.