A- A+
Μία αισιόδοξη ματιά για τη «νέα Ελλάδα» που δημιουργείται σε ανάλυση της Alpha Bank
Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία από εδώ και στο εξής παρουσιάζει στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο η Alpha Bank, μιλώντας για τη νέα Ελλάδα που δημιουργείται.

«Μία από τις κύριες επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσεως είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν γρήγορα τις αφελείς αντιλήψεις τους, καθώς περνούν από μία ταχεία διαδικασία επώδυνης προσαρμογής» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, «το βασικό δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από την τρέχουσα κρίση είναι ότι οι υπερβολικά υψηλές αποδοχές, συντάξεις ή άλλες απολαβές τις οποίες παρέχουν σπάταλες κυβερνήσεις με προσφυγή σε δανεισμό, δεν αποτελούν εγγυήσεις για μόνιμες και ασφαλείς θέσεις εργασίας και, τελικά, για μία καλή ζωή».

Η νέα Ελλάδα

Ακολουθεί αυτούσιο το απόσπασμα από το δελτίο της Alpha Bank:

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με όλα εκείνα τα στοιχεία που της επιτρέπουν να προσφέρει στους κατοίκους της ένα δυνητικά υψηλό επίπεδο διαβιώσεως, με την προϋπόθεση ότι στους κανόνες του παιχνιδιού ενσωματώνονται ανταμοιβές και ποινές, ώστε να παρακινούνται οι άνθρωποι να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Και η κρίση φέρνει πράγματι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Η προσαρμογή σημαίνει αναπόφευκτα ότι αφήνουμε πίσω μας μία εγχώρια οικονομία με πληθώρα ρυθμίσεων, αναποτελεσματική, κρατικά ελεγχόμενη και με χαμηλή παραγωγικότητα, που βασίζεται στη ζήτηση και λειτουργεί πλάι-πλάι σε μία μεγάλη παραοικονομία, υπέρ μίας σύγχρονης και δυναμικής οικονομίας που λειτουργεί με θεσμική διαφάνεια και χρηματοοικονομική σταθερότητα και έχει προσανατολισμό στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η νέα Ελλάδα που αναδύεται είναι μία οικονομία φιλική προς τις επιχειρήσεις, με βαθειά εδραιωμένη τη δημοσιονομική πειθαρχία. Υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για ανάπτυξη στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την ενέργεια, τη γεωργία και τις «πράσινες» επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα είναι ακόμη μία σχετικά μη ανεπτυγμένη χώρα, με σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφική της θέση, αλλά και με μορφωμένους ανθρώπους που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξή της στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών.

Η νέα Ελλάδα είναι μία χώρα επιλογής για μόνιμη παραμονή, επίσκεψη και εργασία, με μοναδικές εκπαιδευτικές και αθλητικές υποδομές και υποδομές υγείας και με κορυφαίο κλίμα και τοπίο.

Ο δρόμος για να φθάσουμε εκεί είναι δύσκολος. Η ανταμοιβή όμως κάνει το ταξίδι να αξίζει τον κόπο».