A- A+
Βγενόπουλος: Ποιος φοβάται την Blackrock στην Κύπρο;
Το αίτημά του για ανάληψη από τον οίκο Blackrock του έργου ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών, επαναδιατυπώνει με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της MIG και κυπρίων μετόχων στον όμιλο της Laiki (πρώην Marfin) Popular Bank, μετά την ανάληψη της διοίκησής της από τους δεύτερους.

Το νέο μάνατζμεντ της τράπεζας από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προσπαθεί να αναδείξει τον κυπριακό της χαρακτήρα και να μειώσει την έκθεσή της στην ελληνική αγορά, για το μεγάλο μέγεθος της οποίας κατηγορεί την πλευρά Βγενόπουλου, που είχε τον έλεγχό της τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Βγενόπουλος στην ανακοίνωσή του αναρωτιέται «ποιοι άραγε φοβούνται τόσο πολύ να έλθει η BLACKROCK στην Κύπρο για να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος;».

Τα ερωτήματα Βγενόπουλου

Ο ίδιος θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Γιατί σχεδόν κανένας πολιτικός και κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν το βρίσκουν καλή ιδέα;

- Γιατί οι Διοικήσεις των Κυπριακών Τραπεζών αρνούνται να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό διεθνούς αξιοπιστίας που θα διευκολύνει την ανακεφαλαιοποίησή τους;

- Ποιοι φοβούνται ότι το πρόβλημα στην «κακιά» Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μικρότερο και στην «καλή» Κύπρο μεγαλύτερο;

- Γιατί διάφοροι μιλάνε για ελέγχους, κοινοβουλευτικές επιτροπές, «ανεξάρτητους» οίκους κ.λ.π. και δεν προτείνουν την BLACKROCK που ακολουθεί την μεθοδολογία που είναι αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εφαρμόζεται ήδη από όλες τις χώρες που θέλουν μια αξιόπιστη εικόνα των τραπεζών τους;

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο:

Η BLACKROCK λοιπόν πρέπει να προσκληθεί επιτέλους και στην Κύπρο ώστε:

1. Να εξετάσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των Κυπριακών Τραπεζών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται.

2. Να εξετάσει ειδικά τα δάνεια προς μεγαλοεπιχειρηματίες στην Κύπρο και την Ελλάδα, πως, πότε και γιατί εδόθηκαν, αν μπορούν να αποπληρωθούν και αν έχουν εγγραφεί οι σχετικές προβλέψεις.

3. Να εξετάσει τις αγορές ομολόγων, πως, πότε και γιατί έγιναν και να διαπιστώσει αν οι τοποθετήσεις αυτές ήταν λάθος και αν κάποιοι ευθύνονται.

«Ποιοι επιτέλους δεν θέλουν την πλήρη διαφάνεια την ώρα που οι Κύπριοι πολίτες θα επιβαρυνθούν τεράστια ποσά για την διάσωση των Τραπεζών;» υπογραμμίζει ο κ. Βγενόπουλος.

Ο ίδιος καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση τονίζοντας ότι «όσοι πάντως αρνούνται την έλευση της BLACKROCK και την πλήρη διαφάνεια και επιμένουν με συκοφαντίες και λάσπη κατά μίας μόνο Τράπεζας να μιλάνε για ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος (που δεν γνωρίζουν ποια είναι) καλόν θα είναι να κοιτάζουν στον καθρέφτη τους».