A- A+
Πώς η Ελλάδα του 0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ μπορεί να προκαλέσει κρίση από τις ΗΠΑ έως την Ασία
Επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008 θα έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί μια απειλή στη διεθνή ευημερία, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι οι ημέρες της Ελλάδας στο ευρώ είναι μετρημένες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Merrill Lynch στο Λονδίνο, Laurence Boone, «εάν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, τότε θα σταλεί το μήνυμα ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης δεν είναι απαραιτήτως μόνιμο, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες».

Η μετάδοση της κρίσης

Ο Richard Clarida της Pacific Investment Management τονίζει ότι στη χειρότερη περίπτωση, η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «μπορεί να προκαλέσει κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη, καθώς και bank runs, πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε άλλες εξόδους από το ευρώ».

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει για να περιοριστεί η μετάδοση εντός της Ευρώπης» σημειώνει από την πλευρά του ο Barry Eichengreen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1,20 ευρώ και ο Stoxx 600 Banks Index θα έπεφτε κάτω από τις 110 μονάδες σε σχέση με τις 123 που είναι σήμερα, σύμφωνα με τη BofA Merrill Lynch.