A- A+
Στην τελική ευθεία για την «ένεση» των 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες - Πού θα πάνε τα λεφτά (upd)
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των 4 μεγαλύτερων τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την αποστολή των σχετικών συμβάσεων στις διοικήσεις τους.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου την Τετάρτη, εγκρίθηκε ομόφωνα το οριστικό κείμενο της Σύμβασης Προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το κείμενο της συμβάσεως προεγγραφής θα διαβιβασθεί την Τετάρτη και στις τράπεζες, ενώ η ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει στους 4 μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα κεφάλαια αυτά, υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF, θα δοθούν στις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να αναπληρωθούν οι ζημιές τους από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας θα επανέλθουν στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, γεγονός που θα επιτρέψει τη συμμετοχή τους στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη η Ευρωτράπεζα έχει κάνει γνωστό πως το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

Η χορήγηση των 18 δισ. ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα της κεφαλαιακής στήριξης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να οριστικοποιήσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, κάνοντας χρήση των 50 δισ. ευρώ που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό πάντως είναι το μνημόνιο να μην καταγγελθεί...

Πού θα πάνε τα λεφτά

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι τα 18 δισ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για την αναπλήρωση των κεφαλαίων που χάθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, του PSI plus.

Όπως τονίζει «δεν είναι ρευστότητα, όπως είναι οι καταθέσεις. Τα κεφάλαια μιας τραπέζης δεν μπορούν να γίνουν δάνεια (μακροπρόθεσμη τοποθέτηση που δεν είναι άμεσα απαιτητή). Πρέπει να είναι τοποθετημένα σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού υψηλής ποιότητας για να μπορούν να αντιμετωπισθούν δυσμενείς εξελίξεις».

Και τα 18 δισ. ευρώ είναι σε μορφή ομολόγων ΑΑΑ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητος.

Ναι, μεν, μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο για να πάρουν φθηνότερη ρευστότητα οι τράπεζες από την ΕΚΤ, αλλά σε καμιά περίπτωση η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε δάνεια.

«Οι τράπεζες έχουν πρώτιστο καθήκον να προστατεύουν τις καταθέσεις και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες» σημειώνει η Alpha Bank.

«Και αυτό επιτυγχάνεται με τα 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια με τα οποία ενισχύονται» τονίζει η τράπεζα.