A- A+
Στα ταμεία των τραπεζών τα 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ την Παρασκευή - Ανάσα για ρευστότητα
Την Παρασκευή θα καταβληθούν τα πρώτα 18 δισ. ευρώ του πακέτου της ανακεφαλαιοποίησης στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες, γεγονός που θα τους ξαναδώσει πρόσβαση στους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικού στελέχους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, υπάρχει ενημέρωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πως το τραπεζικό σύστημα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF στις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να αναπληρωθούν οι ζημιές τους από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας θα επανέλθουν στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, γεγονός που θα επιτρέψει τη συμμετοχή τους στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη η Ευρωτράπεζα έχει κάνει γνωστό πως το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

Η χορήγηση των 18 δισ. ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα της κεφαλαιακής στήριξης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να οριστικοποιήσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, κάνοντας χρήση των 50 δισ. ευρώ που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό πάντως είναι το μνημόνιο να μην καταγγελθεί...