A- A+
Στα 100 δισ. ευρώ η δύναμη πυρός της ΤτΕ για να αποκρούσει τις διαρροές καταθέσεων
Στην αύξηση της δύναμης πυρός της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στα 100 δισ. ευρώ, προχώρησε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με την απόφαση αυτή που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και την οποία αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει στη διάθεσή της 10 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με προηγουμένως για να ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες αν χρειαστεί.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, καθώς έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα παραμένει αποκλεισμένο από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωτράπεζας.

Έως και τα μέσα αυτής της εβδομάδας, που αναμένεται να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός, για την ενίσχυση των επιπέδων ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων θα χρησιμοποιείται μόνον ο έκτακτος μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Πληθαίνουν πάντως οι φωνές εντός της ευρωτράπεζας για την ποιότητα των ενεχύρων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Spiegel, το 60% των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ αφορά σε ομόλογα εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού δημοσίου, η αξία των οποίων σε περίπτωση μίας ελληνικής χρεοκοπίας θα μειωθεί ραγδαία.