A- A+
Αποκλειστικά μέσω ΤτΕ η στήριξη των ελληνικών τραπεζών – Πώς επηρεάζεται η ρευστότητά τους
Αποκλειστικά μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας θα στηρίζεται για λίγα 24ωρα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την ενίσχυσή τους λόγω των κεφαλαιακών τους ελλειμμάτων.

Όπως έκανε χθες γνωστό η Ευρωτράπεζα, μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), σταματά να δέχεται τη συμμετοχή τους στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Ο αποκλεισμός τους από τη στήριξη της ΕΚΤ σχετίζεται με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους με το πακέτο των 18 δισ. ευρώ, το οποίο ενώ έχει φτάσει από τον περασμένο μήνα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή η διάθεσή του.

Η ΕΚΤ επικαλούμενη το καταστατικό της γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να παρέχει μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ρευστότητα σε αυτές τις τράπεζες, καθώς τα ίδια κεφάλαιά τους είναι αρνητικά μετά την ανακοίνωση των ζημιών από το PSI.

Επαναφορά σε λίγες ημέρες

Έτσι, για λίγα 24ωρα όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξυπηρετείται μόνο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και του μηχανισμού στήριξης ELA, που είναι ήδη ενεργοποιημένος.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, πέραν των τεσσάρων μεγάλων, βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εδώ και μήνες.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλoς σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι η παροχή των 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Μόλις συμβεί αυτό, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία της ΕΚΤ για τη στήριξη της ρευστότητάς τους.

Οι επιπτώσεις του αποκλεισμού

Θεωρητικά, ο αποκλεισμός των τεσσάρων τραπεζών από τη στήριξη της ΕΚΤ για λίγα 24ωρα δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το ζήτημα ανακινήθηκε αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αναλήψεις καταθέσεων έχουν φτάσει στα ύψη λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό από τις 20 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2011, και όμως επιλέχθηκε η γνωστοποίησή του την Τετάρτη όταν οι διαρροές στο σύστημα είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Η καθυστέρηση του ΤΧΣ και η προβοκάτσια

Αλλωστε, πλην των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, όλο το υπόλοιπο σύστημα εξυπηρετείται εδώ και καιρό από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού ELA, χωρίς να παρουσιαστεί κάποια σοβαρή δυσλειτουργία.

Οι τραπεζίτες θεωρούν προβοκάτσια το χρόνο που επέλεξαν ορισμένα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να «παίξουν» το θέμα, με σκοπό να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση στους καταθέτες.

Τραπεζικές πηγές κατηγορούν και τη διοίκηση του ΤΧΣ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων τραπεζών, σημειώνοντας ότι για γραφειοκρατικές διαδικασίες τα 18 δισ. ευρώ δεν έφτασαν στα ταμεία τους σε μία περίοδο τόσο ευαίσθητη, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπονται λάθη και κωλυσιεργίες.