A- A+
Reuters: Για συναλλαγές σε δραχμές ετοιμάζονται ξένες τράπεζες - Σενάρια ...εξόδου για C. Agricole
Για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πραγματοποίηση συναλλαγών στο νέο νόμισμα της χώρας, προετοιμάζονται διεθνείς τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο CEO της Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, ανέφερε πως η τράπεζα διαθέτει μια ομάδα ατόμων που εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν και, όπως είπε, αυτό δεν θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο.

«Ορισμένες τράπεζες δεν διέγραψαν ποτέ τη δραχμή από τα συστήματά τους, αφότου η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ και θα είναι έτοιμες να κάνουν την αλλαγή στην περίπτωση που τα προβλήματα χρέους αναγκάσουν τη χώρα να επαναφέρει το παλιό της νόμισμα», σημειώνει το Reuters.

Το συζητούν από το 2009

Οι παρασκηνιακές προετοιμασίες γίνονται από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα το 2009, ανέφερε ο Hartmut Grossman της ICS Risk Advisors.

«Πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το εξετάζουν εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ελλάδα έχει επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο.

«Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο… το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν είναι κάτι καινούριο».

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες τα οποία θα επισκίαζαν τα σχετικά προφανή τεχνικά ζητήματα για την αντιμετώπιση του νέου νομίσματος, υπογραμμίζει το Reuters.

Εξάλλου, από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία «γέννησε» νομίσματα όπως της Εσθονίας και του Καζακστάν, έως την δημιουργία του ευρώ, οι τράπεζες έχουν εξασκηθεί αρκετά στο να προετοιμάζουν τα συστήματά τους για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή.

CA: Πτώση κερδών 75% λόγω Ελλάδας

Η Credit Agricole προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στην Ελλάδα ακόμα και για έξοδό της από το ευρώ, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα και η μεγάλη έκθεση της γαλλικής τράπεζας στην ελληνική οικονομία οδήγησε σε πτώση 75% στα κέρδη α’ τριμήνου.

«Εργαζόμαστε επί μήνες πάνω σε αυτό το ανησυχητικό ενδεχόμενο και έχουμε δημιουργήσει μια στενά δεμένη ομάδα που το εξετάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chifflet προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανή έκβαση ακόμα και αν θεωρούμε πως η έξοδος από το ευρώ είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο».

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση αλλά δεν έχουμε το μαγικό ραβδί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chifflet.