A- A+
BNP: Μείωση του ΑΕΠ κατά 20% και πληθωρισμό 50% θα φέρει η επιστροφή στη δραχμή
Άμεση μείωση του ΑΕΠ κατά 20% και εκτίναξη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 40% - 50% θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με την BNP Paribas.

Σε έκθεσή της με τίτλο «ο κίνδυνος, η κρίση να φέρει τη δραχμή», οι οικονομολόγοι της γαλλικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι εκτός από αυτά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υπερβεί το 200% και θα δημιουργήσει έντονες πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας.

«Η εντονότερη ύφεση που θα προέκυπτε σε ένα τέτοιο σενάριο καθώς και η υψηλότερη ανεργία θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή» αναφέρει η BNP Paribas.

Τα δύο σενάρια

Για το άμεσο μέλλον η BNP βλέπει μόνο δύο δρόμους, παρά τον περίπλοκο λαβύρινθο των πιθανών διαδρομών:

  • Πρώτον, η νέα ελληνική κυβέρνηση, είτε τώρα είτε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, λαμβάνει την αρνητική απάντησή της και αποφασίζει να καταρρεύσει
  • Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να επαναδιαπραγματευθεί, αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να καταρρεύσει και παραμένει στο πρόγραμμα, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον

Η τρόικα θα κόψει τη χρηματοδότηση

Η BNP δεν πιστεύει ότι η τρόικα θα υποχωρήσει και δεν θα συνεχίσει την παροχή χρημάτων αν υπάρξει αποτυχία της χώρας στο να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα.

«Παρότι κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα ότι αυτό μπορεί να συμβεί, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού είναι τέτοια η απογοήτευση με την ελληνική απόδοση για την αποτυχία της να εφαρμόσει μέτρα που πολλοί στην Ευρώπη θα πουν αρκετά με την Ελλάδα» εκτιμά η BNP.

Στην ίδια έκθεση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις δηλώσεις του κ. Joerg Asmussen, εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, που θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν μπλοφάρει όταν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση του ισχύοντος καθεστώτος, τονίζοντας την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Περιορισμένες οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την BNP Paribas, η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα μπορεί να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης, ωστόσο οι έμμεσες επιδράσεις από τη μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού οι αγορές θα αρχίσουν τα στοιχήματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος, τα spreads των περιφερειακών χωρών θα εκτοξεύονταν, ενώ οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα τραπούν σε φυγή από τo τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Τέλος, υποστηρίζει ότι παρά το πολύ δυνατό αρχικό σοκ στην Ευρώπη, η έξοδος της χώρας από το ευρώ μακροπρόθεσμα θα έχει μια ιδιαίτερα θετική επίδραση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο μάθημα για τους κινδύνους του κατακερματισμού.