A- A+
Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις καταθέσεις – Ψάχνουν τρόπους για τη διάσωσή τους από τη …δραχμή
Στα ύψη βρίσκεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αγωνία του κόσμου για την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής κινήσεις πανικού.

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα διασώσουν τις καταθέσεις σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ ή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος είναι εμφανής στις αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου.

Οι φράσεις «καταθέσεις στο εξωτερικό», «άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό», «ασφάλεια καταθέσεων» στις αναζητήσεις στο google καταγράφουν μία ραγδαία αύξηση μετά τις εκλογές, στοιχείο ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί.

Το ευτύχημα είναι ότι ακόμη δεν έχουν παρατηρηθεί κινήσεις πανικού στις τράπεζες, ωστόσο οι διοικήσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα εκροών προς το εξωτερικό το επόμενο διάστημα.

Ασφαλείς εντός του ευρώ οι καταθέσεις

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε θέση να αναπληρώσει πιθανές αυξημένες εκροές κεφαλαίων από το σύστημα, ωστόσο εάν επικρατήσουν συνθήκες πανικού ή εάν υπάρξει διάρκεια κάποιων 24ώρων στις διαρροές, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του προγράμματος και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

* Φοβούνται το bank run οι τράπεζες – Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις

* Νέα διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό ενόψει εκλογών – Φοβούνται την ακυβερνησία

* Τι σημαίνουν για τις καταθέσεις οι ζημιές σοκ των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ

* Η ασφάλεια των καταθέσεων, οι εκλογές και η …επιστροφή στη δραχμή

* Καταθέσεις στο εξωτερικό: Ο τρόπος, ο βαθμός προστασίας και τα ρίσκα