A- A+
Νέα διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό ενόψει εκλογών – Φοβούνται την ακυβερνησία
Ένα νέο κύμα διαρροών καταθέσεων εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα, υπό το φόβο της ακυβερνησίας μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 20ήμερο καταγράφηκε μία αξιοσημείωτη εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Στελέχη τραπεζών που απασχολούνται στους τομείς των δανειοδοτήσεων έμειναν «με το στόμα ανοιχτό» όταν είδαν καταθέσεις που λειτουργούσαν ως ενέχυρο για χορηγήσεις, να κάνουν «φτερά» από τη μία μέρα στην άλλη.

Είναι προφανές ότι οι πελάτες αυτοί επέλεξαν να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, υπό τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και της πρόκλησης πανικού στο αποταμιευτικό κοινό, που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος».

Καταθέσεις και πολιτικές εξελίξεις

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την άνοδο κατά 1 δισ. ευρώ των αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς εφαρμογής του PSI.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι πλέον απολύτως προφανές ότι η πορεία των καταθέσεων συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τις οποίες εξαρτάται η παραμονή τη χώρας στο ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω του ευρωπαϊκού πακέτου των 50 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να επανέλθουν συνθήκες ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης

* Άνοδος των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ το Μάρτιο - Επιστροφή από τα σεντούκια

* Τι σημαίνουν για τις καταθέσεις οι ζημιές σοκ των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ

* Η ασφάλεια των καταθέσεων, οι εκλογές και η …επιστροφή στη δραχμή