A- A+
Άμεσα συνδεδεμένες με την πολιτική σταθερότητα οι καταθέσεις – Άνοδος των μεγεθών το Μάρτιο
Άμεση συσχέτιση του πολιτικού κλίματος με την πορεία των καταθέσεων έχουν διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες οι τραπεζίτες, οι οποίοι βλέπουν τα μεγέθη να υποχωρούν όταν υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα.

Μετά από δύο μήνες συνεχούς πτώσης τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, που ακολούθησαν το ανοδικό διάλλειμα του περασμένου Δεκεμβρίου, οι αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν το Μάρτιο έστω και οριακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν στο τέλος Μαρτίου κατά 800 εκατ. ευρώ περίπου, προσεγγίζοντας τα 171 δισ. ευρώ.

Το PSI και το νέο πακέτο

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Φεβρουαρίου, με την οποία «κλείδωσε» το νέο χρηματοδοτικό πακέτο των 130 δισ. ευρώ, αλλά και με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Από την άλλη βέβαια, η υποχώρηση των μεγεθών τόσο από την αρχή του χρόνου, όσο και από την έναρξη της κρίσης παραμένει υψηλή.

Από την αρχή του 2012 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 9 δισ. ευρώ, ενώ από το τέλος του 2009 οι απώλειες πλησιάζουν τα 70 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Τι σημαίνουν για τις καταθέσεις οι ζημιές σοκ των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ

* Η ασφάλεια των καταθέσεων, οι εκλογές και η …επιστροφή στη δραχμή