A- A+
Σαχινίδης: Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο
Σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών θα προχωρά το δημόσιο όταν υπάρχουν οφειλές του δικαιούχου του στο κράτος, θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες κάνοντας χρήσης ενός νόμου του 2001, ο οποίος επέτρεψε σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου τη δέσμευση των καταθέσεων.

Όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, «δεν θέλουμε τα χρήματα που βρίσκονται στις τράπεζες να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες», προσθέτοντας ωστόσο ότι στόχος δεν είναι ο πανικός, αλλά η τήρηση των υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Αύξηση του ακατάσχετου ορίου στις 2.000 ευρώ

Αλλαγές στο θέμα των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχείρησε να επιφέρει με τροπολογία που κατέθσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ωστόσο τελικώς αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση της ΕΚΤ.

Με αυτήν θα απαγορεύοταν η κατάσχεση ατομικού λογαριασμού μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ και των 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα.

Αυτή τη στιγμή το όριο βρίσκεται στα 300 ευρώ. Με την αύξησή του διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη καθημερινότητά τους, τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή (διενέργεια συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών, εξοικονόμηση χρόνου, διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών).

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να περάσουν στην ελληνική νομοθεσία μετά τις εκλογές.