A- A+
Ζημιές 18 – 20 δισ. ευρώ θα ανακοινώσουν οι 4 μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή
Τις ζημιές του PSI και όχι τις υποαξίες για τα επισφαλή τους δάνεια, βάση της μελέτης της ελεγκτικής εταιρείας Blackrock, θα περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για μία μεσοβέζικη λύση που επιλέχθηκε προκειμένου να μην καθυστερήσει άλλο η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2011, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το απόγευμα.

Τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν θα αποτυπώνουν μόνο τις απομειώσεις από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το γεγονός αυτό δεν θα επιτρέψει την εξαγωγή ενός ασφαλούς συμπεράσματος για το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθεί έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια

Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, οι καθαρές ζημιές που θα εμφανίσουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) θα διαμορφωθούν στα 17,9 δισ. ευρώ.

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επαναφορά του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 των τεσσάρων τραπεζών στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια του 9% ανέρχονται σε 16,8 δισ. ευρώ.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σε δύο φάσεις. Μετά τη δημοσιοποίηση των ζημιών την Παρασκευή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάνοντας χρήση των 25 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω EFSF με τη μορφή ομολόγων, θα αναπληρώσει τις ζημιές προσωρινά.

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο τρόπος λογιστικής και φορολογικής αντιμετώπισης των ζημιών του PSI, που δυνητικά μπορεί να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες έως και κατά 13 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενημερώσει όλες τις τράπεζες για τις προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργήσουν για τα επισφαλή δάνεια, με βάση την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της άσκησης της Blackrock, που έχει ήδη ολοκληρώσει.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η κατάρτιση των οριστικών οικονομικών καταστάσεων, από τις οποίες θα εξαρτηθούν τα οριστικά πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και με τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Από την άλλη πλευρά, οι μη βιώσιμες τράπεζες είτε θα διασπαστούν σε «καλή» και «κακή» για να εξυγιανθούν είτε θα κλείσουν.