A- A+
Μπαρόζο: Δίνουμε 33.600 ευρώ σε κάθε Ελληνα μέσω των πακέτων στήριξης
Το πλέγμα των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν με στόχο η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2014 περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο σε έκθεση για τη χώρα μας.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν υποστηρίζει ότι τα χρήματα που λαμβάνει ως βοήθεια η Ελλάδα αντιστοιχούν στο 177% του ΑΕΠ της χώρας (δηλαδή περίπου 380 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα αυτά ξεπερνούν κατά πολύ το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο σημειώνει πως ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2,1% του ΑΕΠ για κάθε μια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι η συνολική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα αντιστοιχεί σε 33.600 ευρώ ανά κάτοικο.

Δομικές αλλαγές

Στην έκθεση της Επιτροπής για τη χώρας μας καλείται η Ελλάδα να συνεχίσει τις δομικές αλλαγές για να εξορθολογήσει τα οικονομικά της, να βάλει σε τάξη τη δημόσια διοίκηση και έτσι να καταφέρει να περάσει η χώρα σε ανάπτυξη και να περιοριστεί η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους.

Ο κ. Μπαρόζο αντικρούει τα επιχειρήματα ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει την Ελλάδα με στρατηγική που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στη λιτότητα, καθώς υποστηρίζει παράλληλα στόχος είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, απευθύνεται στους Έλληνες υποστηρίζοντας ότι σύντομα μέσα από την κρίση θα αναδυθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα.

Επιπλέον, καλεί τους Έλληνες πολιτικούς να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές και απευθύνει έκκληση στους διεθνείς εταίρους της χώρας μας να βοηθήσουν δηλώνοντας ότι η στήριξη τους πιάνει τόπο.

Σωστό το μνημόνιο

Ο επικεφαλής της Κομισιόν υπεραμύνεται του προγράμματος για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι τους επόμενους μήνες θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ σημειώνει ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για να δημιουργήσει η χώρα ένα λαμπρό μέλλον.

Στο έγγραφο δικαιολογεί την σημερινή κατάσταση ως αποτέλεσμα αστοχιών της δημόσιας διοίκησης στην προώθηση των αλλαγών.

Εξάλλου, κάνει αναφορά στα μεγάλα προβλήματα του μηχανισμού είσπραξης των φόρων αλλά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης το οποίο θα πρέπει να κινείται ταχύτερα.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την ακόλουθη δέσμη μέτρων:

  • Δημοσιονομικά: Η Ελλάδα καλείται να διορθώσει τις αστοχίες και να εκπληρώσει τους στόχους του 2ου προγράμματος διάσωσης μέσα από μέτρα που θα εστιάζουν στις δαπάνες (πρόκειται για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2013-2014). Παράλληλα, θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Χρηματοδότηση: Οι δράσεις του 2012 για να μπει χρήμα στην αγορά περιλαμβάνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Σεπτέμβριο, τη διανομή το επόμενο 8μηνο των 4 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυήσεων προς μικρομεσαίους με στόχο 160 εκατ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 400 εκατ. το 2013.
  • Ανταγωνιστικότητα: Το μισθολογικό κόστος (ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) θα πρέπει να μειωθεί επιπλέον 15% το 2012-2012, λέει η Κομισιόν, φωτογραφίζοντας νέες μειώσεις μισθών. Πρόκειται για το γνωστό στόχο που έχει τεθεί στο δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα. Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει έως τον Ιούλιο του 2012 σε μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τοπ θέμα των αμοιβών και των εισφορών, η οποία θα έχει μηδενικό κόστος στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, η χώρα θα πρέπει να μειώσει σε 10, αντι 20 σήμερα, το χρόνο που απαιτείται για να διεκπεραιωθεί μια εξαγωγή καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται 10% από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις επενδύσεις μέσω και του fast track. Τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές ενώ πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Η είσπραξη 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Σιδηρόδρομοι και αεροδρόμια πρέπει να εκσυγχρονιστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου που ετοιμάζονται για παραχώρηση.
  • Δημόσια διοίκηση: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές λόγω ανεπάρκειας του μηχανισμού.
  • Επιδοτήσεις: Αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. "Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με την δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον" υπογραμμίζει το έγγραφο.