A- A+
Η ασφάλεια των καταθέσεων, οι εκλογές και η …επιστροφή στη δραχμή
Άμεσα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της ισχυρής εξάρτησής τους από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την υγεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου, λόγω της υψηλής συσχέτισης της πορείας του με τα πακέτα στήριξης που έχουν συμφωνηθεί να δοθούν στη χώρα μας.

Οι πηγές του κινδύνου

Αυτήν την στιγμή οι βασικές πηγές κινδύνου για τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι τρεις:

1) Ανεπάρκεια κεφαλαίων

Μετά το PSI οι τράπεζες θα καταγράψουν σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αναγκών άνω των 26 δισ. ευρώ προκειμένου οι δείκτες τους να επανέλθουν σε υγιή επίπεδα.

2) Ρευστότητα

Η μείωση των καταθέσεων και ο αποκλεισμός των τραπεζών από τις αγορές πιέζει συνεχώς τους δείκτες ρευστότητας του συστήματος, το οποίο στηρίζεται μόνον από τους έκτακτους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

3) Η επιστροφή στη δραχμή

Αν η Ελλάδα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και οι αποταμιεύσεις θα μετατραπούν σε δραχμές, οι οποίες εν συνεχεία θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους σε σχέση με το ευρώ.

Η «ζαριά» των εκλογών

Και τα τρία ρίσκα που αναφέρονται παραπάνω περιορίζονται σημαντικά εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και λάβει το νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά τα 50 δισ. ευρώ προορίζονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες από τη στιγμή που θα παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται για όσο χρειάζεται από το Ευρωσύστημα.

Για να συμβούν ωστόσο αυτά θα πρέπει, βάση των έως σήμερα γνωστών συμφωνιών, να εφαρμοστεί το μνημόνιο που έχει υπογραφεί.

Το 50% + 1

Με δεδομένο ότι οι μόνες «μνημονιακές» δυνάμεις με πιθανότητες για υψηλά ποσοστά στις εκλογές είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος των επόμενων ετών περνά μέσα από τη δημιουργία μία ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας τους.

Όπως τονίζουν αναλυτές, δεν αρκεί τα δύο μεγάλα κόμματα να πιάσουν τις 151 έδρες που απαιτούνται για να κυβερνήσουν, αλλά να λάβουν ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, που θα τους δίνει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το τι θα συμβεί εάν δεν προκύψει ισχυρή «φιλομνημονιακή» κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα καθυστερήσει η εφαρμογή του νέου μνημονίου, η οποία με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση της νέας βοήθειας των 130 δισ. ευρώ, που με τις σειρά της θα μειώσει αισθητά του κινδύνους για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Αν η καθυστέρηση αυτή οδηγήσει τελικά στην έξοδο από το ευρώ ή στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν σήμερα από αυτό, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.