A- A+
Πρώτη στον κόσμο σε πιθανότητες πτώχευσης η Κύπρος – Πήρε τη θέση της Ελλάδας
Ο πιο επικίνδυνος προορισμός στον κόσμο για την αγορά ομολόγων αναδεικνύεται η Κύπρος από την εταιρεία CMA, η οποία δημοσίευσε τη λίστα με τις πιθανότητες πτώχευσης των μεγαλύτερων οικονομιών.

Σημαντική παρουσία στο TOP 10 της χρεοκοπίας έχουν όλες οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα λόγω του PSI έχει βγει πλέον από το «κάδρο» της πτώχευσης.

Τη θέση της χώρας μας στην πρώτη θέση με πιθανότητες πτώχευσης 63,7% σε βάθος πενταετίας πήρε η Κύπρος, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 60,5%, το Πακιστάν με 46,4% και τη Βενεζουέλα με 41,5%.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στην 7η θέση με πιθανότητες χρεοκοπίας 32,8%, ενώ στην πρώτη δεκάδα μπήκε πλέον και η Ισπανία με 32,1%. Ακολουθεί στην 11η θέση η Ιταλία με 29,7%.

Παραμένει επικίνδυνη Ελλάδα

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η έξοδος της Ελλάδας από την δεκάδα των επισφαλέστερων κρατών για επενδύσεις σε δημόσιο χρέος έγινε μετά την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και τη δημοπράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Οι οικονομολόγοι της εταιρείας επισημαίνουν πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επενδυτικός προορισμός με αυξημένους κινδύνους.

Στον αντίποδα, ασφαλέστερος προορισμός για επενδύσεις ομόλογα του δημοσίου αναδεικνύεται η Νορβηγία, και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Σουηδία και το Χονγκ Κονγκ. Η Γερμανία κατατάσσεται στην 10η θέση με τις λιγότερο επισφαλείς οικονομίες.