A- A+
Ποιες οι πιθανότητες να μπει «λουκέτο» σε τράπεζες στην Ελλάδα
Πρόβα τζενεράλε για το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» σε τράπεζες αποτέλεσε για την Τράπεζα της Ελλάδος η ανάκληση της άδειας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, με ταυτόχρονη διασφάλιση του 100% των καταθέσεών τους.

Το μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου που μένουν να οριστικοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα, προβλέπει το διαχωρισμό των τραπεζών σε βιώσιμες και σε μη βιώσιμες.

Όσες κριθούν βιώσιμες θα έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν κεφαλαιακά από τους πόρους των 50 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εφαρμόζοντας προγράμματα εξυγίανσης.

Οι δύο λύσεις

Ωστόσο για τις μη βιώσιμες θα μπορούν να προκριθούν δύο λύσεις:

- Διαχωρισμός τους σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και μεταφορά – πώληση του υγιούς ενεργητικού και του παθητικού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα

- Μεταφορά των καταθέσεων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και εκκαθάριση της παλαιάς τράπεζας, στην οποία θα μπει οριστικό «λουκέτο».

Η δεύτερη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που χρεοκόπησαν πριν από λίγες ημέρες (Λαμίας, Λέσβου Λήμνου, Αχαϊκή).

Δηλαδή εξασφαλίστηκε το 100% των καταθέσεων και όχι μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος και η υπόλοιπη τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση, αφήνοντας πίσω της ανέργους και χαμένους μετόχους.

Πρωτόγνωρες διαδικασίες

Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη σύγχρονη ελληνική οικονομική ιστορία, οι οποίες χρίζουν λεπτών χειρισμών από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός στο αποταμιευτικό κοινό και κινδυνεύσει με κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνουν ότι το «λουκέτο» που μπήκε στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, «χωρίς να ανοίξει μύτη», θα αποτελέσει οδηγό σε περίπτωση που προκριθεί η λύση της διάλυσης μίας τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Δηλαδή θα πρέπει με ταχείες διαδικασίες να διασφαλιστεί το σύνολο των καταθέσεων, ώστε να μην προκληθεί πανικός που να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και των υπολοίπων τραπεζών.

Οι ζημιές από το PSI

«Κλειδί» για τη συνέχιση λειτουργίας μίας τράπεζας θα αποτελέσουν οι προβλεπόμενες από την τρόικα πιθανότητες να μπορέσει να εξυγιανθεί και να πουληθεί στη συνέχεια σε κάποιον τρίτο ή να επαναγοραστεί από το σημερινό της μέτοχο.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκτιμήσεων για το ποιες τράπεζες μπορούν να αντέξουν και ποιες όχι, θα παίξει ο τελικός λογαριασμός κεφαλαιακών αναγκών λόγω του PSI.

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ κυβέρνησης, τρόικας και τραπεζιτών, γίνεται προσπάθεια για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση μείωσης των απαιτήσεων σε κεφάλαια μετά την εφαρμογή του PSI.

Στην αγορά υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικώς θα βρεθεί η «χρυσή τομή», προσδοκία που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να ενισχύονται σε κλαδικό επίπεδο κατά 21%.