A- A+
Αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ από το Reuters διεκδικεί ο Μιχάλης Σάλλας
Αγωγή κατά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, με την οποία διεκδικεί 50 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για δημοσίευμα που αφορούσε οικονομικές συναλλαγές του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα, κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου γινόταν αναφορά σε συναλλαγές του κ. Σάλλα επί ακινήτων, οι οποίες την αρωγή της Τράπεζας Πειραιώς, του απέφεραν κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε άρθρο του με τίτλο «Ειδική αναφορά: Τα μυστικά deal με ακίνητα ενός Ελληνα τραπεζίτη (Special report: A Greek banker's secret property deals), η οικογένεια του κ. Σάλλα έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς σε ακίνητη περιουσία, αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Reuters επεσήμανε ότι ο κ. Σάλλας, η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά, μέσω εταιρειών επενδύσεων έχουν συναλλαχθεί με την Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να το γνωρίζουν οι μέτοχοί της.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι οι εταιρείες αυτές αποκτούσαν ακίνητα σε ακριβά προάστια της Αθήνας και τουλάχιστον ένα οίκημα σε ελληνικό νησί, χρηματοδοτούμενες από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Reuters, νοίκιασαν τουλάχιστον επτά από τα κτίρια στην τράπεζα, η οποία τα χρησιμοποιούσε για την στέγαση καταστημάτων της.

Επιπλέον, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς αγόραζε ιδιοκτησίες από τις εταιρείες αυτές και χρηματοδοτούσε άλλες εταιρείες για την αγορά ακινήτων από τις επιχειρήσεις της οικογένειας Σάλλα.

Το Reuters τονίζει ότι η πιο ασυνήθιστη συναλλαγή έγινε το 2006 και αφορούσε τρεις ξεχωριστές ιδιοκτησίες, οι οποίες πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω τριών διαφορετικών εταιρειών.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές αγόρασαν τα τρία ακίνητα από τις οικογενειακές επιχειρήσεις του κ. Σάλλα σε πολύ χαμηλή τιμή και στη συνέχεια τα πούλησαν στην Τράπεζα Πειραιώς στη διπλάσια αξία.

Επιπλέον, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο ότι το κέρδος τους διαμορφώθηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες στα 6 εκατ. ευρώ, αποφέροντας μία απόδοση της τάξης του 160%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ένας από τους επιχειρηματίες που φέρεται αγοραστής από την οικογένεια Σάλλα και πωλητής στην Τράπεζα Περαιώς, δεν είχε ποτέ στην κατοχή του ακίνητο στην Αθήνα.

Η απάντηση της Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας με τίτλο «Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Grey;»

Η τράπεζα αναφέρει τα εξής:

«Δημοσίευμα του κ. Grey στο Reuters αναφέρεται δυσφημιστικά στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα και μέλη της οικογένειάς του. Ο κ. Grey έχει κτίσει τους ισχυρισμούς του πάνω σε ένα ασαφούς προέλευσης, αλλά συγκεκριμένης σκοπιμότητας, έγγραφο και επικαλείται δημόσια προσβάσιμα στοιχεία με σκοπό να προσδώσει αληθοφάνεια στο άρθρο του.

Η αλήθεια είναι ότι : οι εταιρείες στις οποίες αναφέρεται είναι μεταξύ εκείνων που κυκλοφόρησαν - δημοσιεύθηκαν σε blogs, μετά από «καταγγελίες» πρώην υπαλλήλου που κατηγορείται από την Τράπεζα Πειραιώς για δύο κακουργήματα.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων οι εταιρείες αυτές έχουν τύχει ενδελεχούς ελέγχου από τις Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό επιλήψιμο θέμα. Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς, ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτε.

Η δραστηριότητα του κ. Grey και της ομάδας του αποτελεί ήδη, πριν από το σημερινό δημοσίευμα, αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς.»

Το πιστωτικό ίδρυμα ζητά την αποζημίωσή του για συκοφαντικό προς το ίδιο και τον πρόεδρό του δημοσίευμα. Στην ανακοίνωση της τράπεζας, που εκδόθηκε μετά την ανάρτηση του σχετικού άρθρου από το Reuters, επισημαίνεται ότι οι ισχυρισμοί του πρακτορείου έχουν χτιστεί σε ένα ασαφούς προέλευσης, αλλά συγκεκριμένης σκοπιμότητας, έγγραφο.

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι οι εταιρείες στις οποίες αναφέρεται το Reuters είναι μεταξύ εκείνων που κυκλοφόρησαν - δημοσιεύθηκαν σε blogs, μετά από «καταγγελίες» πρώην υπαλλήλου που κατηγορείται από την Τράπεζα Πειραιώς για δύο κακουργήματα. «Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων οι εταιρείες αυτές έχουν τύχει ενδελεχούς ελέγχου από τις Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό επιλήψιμο θέμα» σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό, τι αφορά τις συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζεται από τη διοίκησή της ότι ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτε.

«Η δραστηριότητα του κ. Grey (συντάκτη του Reuters) και της ομάδας του αποτελεί ήδη, πριν από το σημερινό δημοσίευμα, αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς» σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.