A- A+
Κοντά σε συμφωνία για τη στήριξη των τραπεζών – Μάχη για να μην κρατικοποιηθούν
Κοντά σε συμφωνία για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρίσκονται κυβέρνηση, τραπεζίτες και τρόικα. Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει έκκληση για να αποφευχθεί η κρατικοποίησή τους.

Η Τετάρτη ήταν καθοριστική, καθώς στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τέθηκαν οι βάσεις της σχετικής συμφωνίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι το θέμα αναμένεται να κλείσει το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με την ψήφιση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από το υπουργικό συμβούλιο.

Στις διοικήσεις των τραπεζών υπάρχει συγκεκριμένη αισιοδοξία ότι η λύση που θα προωθηθεί θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων τους, προς την κατεύθυνση διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του συστήματος.

Τα κίνητρα των ιδιωτών

Η μάχη από την πλευρά των τραπεζίτων δόθηκε προς την κατεύθυνση παροχής κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμέτοχη του στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.

Μεταξύ των κινήτρων που ζητείται να δοθούν περιλαμβάνονται τα εξής:

- Η δυνατότητα όσων συμμετάσχουν στις επερχόμενες νέες εκδόσεις για επαναγορά κατά προτεραιότητα των μετοχών που θα έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητατας (ΤΧΣ)

- Η διαμόρφωση της ετήσιας απόδοσης που θα καταβληθεί στο ΤΧΣ για τη βοήθεια που θα παράσχει σε λογικά πλαίσια

- Η αυξημένη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών και η μείωση του ποσοστού των κοινών μετοχών στην όλη διαδικασία

- Η δυνατότητα στην ίδια την τράπεζα να μπορεί να επιστρέψει τη βοήθεια που θα της παρασχεθεί από το ΤΧΣ

Έκκληση των επιχειρηματιών

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τοποθετήσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, που ζητά να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει ότι η μόνη ελπίδα να πάρει πίσω το κράτος τα περίπου 40 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί για να στηρίξει τις τράπεζες, είναι η διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, ο ρόλος του κράτους είναι να επιβάλει όρους διαχειριστικής διαφάνειας και να ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό του ρόλο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην πολιτική ηγεσία της χώρας, στην οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα μιας άμεσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ως κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας ο κ. Μίχαλος αναφέρει τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την ενθάρρυνση συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ώστε σε καμία περίπτωση να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή των κρατικών τραπεζών.

Μάλιστα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης:

• Ίση μεταχείριση μεταξύ ιδιωτών επενδυτών και ΤΧΣ, με τον καθορισμό ίδιας τιμής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.

• Ορθολογική αξιοποίηση των warrants, ώστε να αποτελέσουν κίνητρο συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων, παλαιών και νέων που θα θελήσουν να επενδύσουν, τόσο στις επικείμενες όσο και στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου κατά την περίοδο επαναγοράς των μετοχών.

• Να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα απόκτησης των warrants από την αγορά και στη συνέχεια ακύρωσης των αντίστοιχων μετοχών, ώστε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους και να ενθαρρυνθούν ενέργειες ενίσχυσης της κερδοφορίας και των κεφαλαίων τους.

• Η απόδοση για το Δημόσιο, από τη συμμετοχή του μέσω των κοινών με αναστολή ψήφου μετοχών, να είναι προκαθορισμένη σε επίπεδα αντίστοιχα του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η υπόλοιπη μελλοντική και αβέβαιη υπερ-απόδοση να προσφέρεται άμεσα ως κίνητρο στον ιδιώτη επενδυτή, μέσω του μηχανισμού των warrants. Αυτή η ρύθμιση θα αποτελέσει αντιστάθμισμα προς τους ιδιώτες οι οποίοι θα αποφασίσουν σήμερα να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

• Αυξημένη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible capital - CoCos), οι οποίες θα δώσουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν ευχερέστερα ένα σημαντικό τμήμα της συμμετοχής του δημοσίου, κατοχυρώνοντας σε εύλογο χρονικό διάστημα τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Η διάρκεια των ομολογιών αυτών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 έτη, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και η ετήσια απόδοσή τους να είναι 3-3,5%.

• Υπολογισμός της συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση επί των απαιτούμενων κεφαλαίων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα CoCos.

• Παράταση κατά μια διετία του χρόνου αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν το 2009 και που, με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές μετά ψήφου από το 2014 και εφεξής.

• Συντηρητικές αλλά όχι ανεδαφικές εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μην αποτρέπεται η ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές αποδόσεις κάθε τράπεζας και τις μελλοντικές μακροοικονομικές υποθέσεις, στο πλαίσιο της νέας δανειακής συμφωνίας.