A- A+
Αναπτυξιακό fund αρχικού ύψους 100 εκατ. ευρώ οργανώνει η Τράπεζα Πειραιώς
Στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού fund που σε πρώτη φάση θα συγκεντρώσει 100 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός σχεδίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επενδύσεων με συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων, κοινοτικών πόρων και χρηματοδοτήσεων.

Το ύψος των κεφαλαίων αυτών μαζί με την τραπεζική χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει μέσα στην επόμενη 5ετία σε 1,6 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ).

Η Ελλάδα μετά το PSI

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, κλείνει ένας πρώτος κύκλος ενεργειών που έχει στόχο να δρομολογήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη σταδιακή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η τράπεζα τονίζει ότι η οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υφεσιακή τροχιά και το 2012 με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στο επίπεδο διαβίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Η ανάγκη ενεργοποίησης των μηχανισμών ανάπτυξης είναι σήμερα κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Πέντε άξονες δράσεις

Το επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες στην περιφέρεια, καθώς εκτιμάται ότι 1.000 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα και θα δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα 5 χρόνια.

Για το σκοπό αυτό η Τράπεζα Πειραιώς σχεδίασε ένα πρόγραμμα των επενδύσεων που περιλαμβάνει:

1. Τον εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών 26 Βιομηχανικών Περιοχών σε όλη τη χώρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη προσέλκυση νέων επενδυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

2. Τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων με ενεργειακά αποδοτικές υποδομές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον στα πρότυπα των Eco-Industrial Parks.

3. Επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με έμφαση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σταθμούς βιομάζας και βιοαερίου.

4. Τη δημιουργία επιχειρηματικών μονάδων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων σε επιλεγμένες περιοχές της περιφέρειας.

5. Ολοκληρωμένα Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικά Πάρκα (ΟΠΕΠ) μικρής και βιώσιμης κλίμακας σε νησιά, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά πρότυπα για τη διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτονομίας από ανανεώσιμες πηγές, την επάρκεια υδάτινων πόρων μέσω αφαλάτωσης, την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή προϊόντων υδροπονικών καλλιεργειών σε ηλιακά θερμοκήπια.