A- A+
Μεγάλη μείωση του επιτοκίου των 3μηνων εντόκων – Έπεσε στο 4,25% από 4,61%
Στο 4,25% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των νέων 3μηνων εντόκων γραμματίων που δημοπράτησε την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο (4,61%).

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με το «κλείδωμα» του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης της χώρας μας και την επιτυχή εφαρμογή του PSI+, που απομακρύνει τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας.

Η μηνιαία πτώση της απόδοσης των κρατικών τίτλων έφτασε τις 36 μονάδες βάσης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Διάθεση και σε ιδιώτες

Πάντως, το επιτόκιο εξακολουθεί να είναι ελκυστικό, παρά την υποχώρησή του, για τους ιδιώτες επενδυτές, που μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση.

Μάλιστα, το δημόσιο δε θα επιβάλλει φόρο επί των τόκων αν τα νέα τρίμηνα έντοκα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 19 Μαρτίου έως και Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.