A- A+
Σε άλλες τράπεζες θα μεταφερθούν οι καταθέσεις των τριών συνεταιριστικών που πτώχευσαν
Σε ανάκληση των αδειών των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, οι οποίες τέθηκαν σε εκκαθάριση, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τι θα γίνει με καταθέσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες διεκδικούν καταθέσεις της τάξης των 330 - 340 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την ίδια πρακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της T Bank, της οποίας τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και το σύνολο του παθητικού μεταφέρθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μετά από διαγωνισμό εξπρές.

Με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι καταθέσεις των τριών συνεταιριστικών, ενώ τη διαφορά μεταξύ του μεταφερόμενου ενεργητικού και του παθητικού των νέων «καλών» τραπεζών, θα καλύψει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδοχής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.