A- A+
Επιπλέον ρευστότητα 15 – 20 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ
Σε ανατίμηση της αξίας των ενεχύρων που έχουν κατατεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες στο Ευρωσύστημα, προχώρησε η ΕΚΤ, αυξάνοντας το χρηματοδοτικό τους περιθώριο κατά 15 – 20 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση που δίνει μία ανάσα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο λόγω του PSI και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», είναι προσωρινώς αποκλεισμένο από τις δημοπρασίες της Ευρωτράπεζας.

Αυτή τη στιγμή οι μοναδικές ανοιχτές πηγές άντλησης ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, πέραν των καταθέσεων, είναι δύο:

1) Ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει ενεργοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

2) Η ΕΚΤ, η οποία όμως παρέχει στην παρούσα φάση μόνο βραχυπρόθεσμα δάνεια, έχοντας ως ενέχυρο μόνον τίτλους που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες, ομόλογα άλλων χωρών πέραν της Ελλάδας και τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν δοθεί στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης του συστήματος.

Πώς αυξάνεται ο δανεισμός

Η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει την αποτίμηση των τίτλων που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα συμμετοχής των τραπεζών μας στις πράξεις χρηματοδότησης που διενεργεί σε τακτική βάση.

Εκτιμάται ότι αυτή η αύξηση ενισχύει τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα κατά 15 – 20 δισ. ευρώ συνολικά για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Αμέσως μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας τις επόμενες ημέρες, η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ομόλογα εκδόσεως του ελληνικού δημοσίου που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες μετά το PSI.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν και στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης μεγαλύτερης διάρκειας και να αντλήσουν επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία τους.