A- A+
Αγωνία για το PSI – Αντικρουόμενες πληροφορίες για το τελικό ύψος της συμμετοχής
Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με τις δηλώσεις συμμετοχής στο PSI, καθώς έως την Τετάρτη το απόγευμα μόνο περί το 50% των ομολογιούχων είχε αποδεχθεί την πρόταση του δημοσίου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται.

Για να υπάρξει επιτυχία του PSI θα πρέπει το 66% των εθελοντικώς συμμετεχόντων να ψηφίσει υπέρ του υποχρεωτικού «κουρέματος» στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας είναι βασισμένο πάνω σε αυτήν την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Κατά ορισμένους κύκλους υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι ακόμη τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν χαμηλά.

Ωστόσο, πληροφορίες από δικηγορικά γραφεία αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία βαίνει πολύ καλώς, σε σημείο που η ενεργοποίηση των CACs να μοιάζει οριακή.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν έως και την Πέμπτη το βράδυ, όταν θα κλείσει η περίοδος αποδοχής του PSI.

Τι θα σημάνει αποτυχία

Σε περίπτωση που η εθελοντική συμμετοχή στο PSI δεν ανέλθει στο ελάχιστο ποσοστό ή η ενεργοποίηση των CACs αποτύχει, τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

1. Η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου ρίχνοντας τον «πήχη» της εθελοντικής συμμετοχής που απαιτείται σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των CACs, καθιστώντας το «κούρεμα» υποχρεωτικό.

2. Οι εταίροι στην ΕΕ και το ΔΝΤ ή το ελληνικό δημόσιο με νέα μέτρα να καλύψουν τη διαφορά που θα προκύψει λόγω της αποτυχίας του PSI για την εκτέλεση του νέου οικονομικού προγράμματος στη χώρα.

3. Η Ελλάδα να βρεθεί χωρίς χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, γεγονός που θα σημάνει την άτακτη χρεοκοπία της.

Η ανακοίνωση του IIF

Το 50% προσεγγίζει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Οπως ανακοίνωσε 30 τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να αταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, στο «κούρεμα» συμμετέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 101,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 49,4%.