A- A+
PSI: Προς υποχρεωτικό «κούρεμα» - Στο 75% - 80% η συμμετοχή - Μέσα οι ελληνικές τράπεζες (upd)
Στο 75% - 80% τοποθετούν οι πρώτες εκτιμήσεις τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που αν επαληθευτούν θα καταστήσουν υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/3 12:10

Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει συνάντηση με τις διοικήσεις των 6 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν να συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία του PSI και στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν χορηγήσει προς τις προβληματικές ΔΕΚΟ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σχετικά ότι ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τους τραπεζίτες ότι «είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου».

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για το PSI

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το ποσοστό της συμμετοχής μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 75% - 80%.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), ώστε το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 90%-95%.

Σε αυτήν την περίπτωση το PSI θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα. Τα αποτελέσματα της συμμετοχής των επενδυτών θα είναι γνωστά την ερχόμενη Παρασκευή, αφού η δημόσια πρόσκληση του ελληνικού δημοσίου λήγει την Πέμπτη το βράδυ.

Βενιζέλος: Στόχος η καθολική συμμετοχή

«Η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), με τις οποίες η συμμετοχή στο PSI θα γίνει υποχρεωτική» τόνισε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει στο ακέραιο όσους ομολογιούχους θέλουν να μείνουν εκτός (hold-out) της διαδικασίας της ανταλλαγής ομολόγων.

«Όποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνουν λάθος. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η επόμενη προσφορά θα είναι χειρότερη

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%.

Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90%, αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί. «Μην φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά η οποία θα έχει τα στοιχεία αυτά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

12 τράπεζες είπαν «ναι»

Το IIF ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δώδεκα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank, αποδέχθηκαν την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Αναλυτικότερα, οι τράπεζες που έχουν αποδεχθεί την πρόταση του ελληνικού δημοσίου είναι οι εξής:

Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα.

Το μόνο μέλος της επιτροπής του IIF που δεν έχει ακόμη συμφωνήσει είναι η τράπεζα Landesbank Baden-Wurttemberg.