A- A+
Eurobank: Οι προϋποθέσεις για να πετύχει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Η επαρκής κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω του νέου οικονομικού προγράμματος θα μπορούσε να εξαλείψει για μεγάλη χρονική περίοδο την αναγκαιότητα επιστροφής της στις διεθνείς αγορές.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank EFG.

Η ανάλυση της τράπεζας συνοψίζει τις κύριες συνιστώσες του νέου πακέτου βοήθειας και αναλύει τις θετικές επιπτώσεις του για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της γενικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2020.

Πακέτο 170 δισ. ευρώ

Η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την οποία προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση για την περίοδο 2012-2014, ανέρχεται σε περίπου 170 δισ.. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτή αποτελείται από:

α) νέα κεφάλαια ύψους 13ο δισ. ευρώ από τους επίσημους πιστωτές της χώρας,

β) αδιάθετους πόρους ύψους 34 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης που εγκρίθηκε το Μάιο του 2010 (Greek Loan Facility) και

γ) επιπλέον κεφάλαια ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του λόγου δημοσίου χρέους–ΑΕΠ και την επίτευξη του αντίστοιχου στόχου 120.5% το 2020.

Στα ποσά που προαναφέρθηκαν θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί επιπλέον χρηματοδότηση (ύψους τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014) η οποία προκύπτει από την μείωση των δημοσίων δαπανών για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων μέσω του προγράμματος ανταλλαγής κυβερνητικών ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές (PSI).

Τα οφέλη για την οικονομία

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την θέσπιση πιο ευνοϊκών όρων για την Ελλάδα στα νέα δάνεια του EFSF (καθώς και στα δάνεια που της έχουν ήδη δοθεί από τους ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης) αναμένεται να έχουν τα εξής θετικά αποτελέσματα:

- Πλήρης κάλυψη των δανειακών αναγκών της γενικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2014.

- Δραστική μείωση των δανειακών αναγκών της γενικής κυβέρνησης την περίοδο 2015-2020 σε επίπεδα κάτω των 50 δισ. ευρώ (σωρευτικά), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.

Δυνητικά, η ανάγκη αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί εν μέρει από ένα συνδυασμό νέων χρηματοδοτικών πόρων που ενδεχομένως συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων, αυξημένα έσοδα από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας (πέραν αυτών που προβλέπει η τελευταία έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους).

Η επαρκής κάλυψη των δανειακών αναγκών της γενικής κυβέρνησης από τους προαναφερόμενους πόρους θα μπορούσε να εξαλείψει για μεγάλη χρονική περίοδο την αναγκαιότητα επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές με σκοπό την άντληση ρευστότητας μέσω της έκδοσης μεσο-μακροπρόθεσμων τίτλων.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, το νέο πακέτο στήριξης αναμένεται να έχει τις ακόλουθες θετικές επιπτώσεις:

- Μείωση του δημοσίου χρέους (in gross terms) κατά 107δισ. ευρώ λόγω του PSI.

- Σωρευτική μείωση των δαπανών για την εξόφληση τόκων επί του δημοσίου χρέους κατά 98 δισ. ευρώ (ή κατά 4.7 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο) την περίοδο 2012-2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τις νέες πιο συντηρητικές προβλέψεις της τρόικα σχετικά με την εξέλιξη των κύριων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τη δυναμική του δημοσίου χρέους ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο στόχος μείωσης του λόγου χρέους ΑΕΠ στο 120.5% το 2020 είναι επιτεύξιμος.

Αναγκαία η επιστροφή στην ανάπτυξη

Η Eurobank σημειώνει ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου είναι η πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την στήριξη της Ελληνικής οικονομίας καθίστανται απολύτως αναγκαίες για την επιστροφή σε θετικούς και διατηρήσημους ρυθμούς ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας αποτελεί την πλέον σημαντική προϋπόθεση για την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και την σταθεροποίηση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ.