A- A+
Παπαδήμος: «Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος»
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται για την υπογραφή και την ενεργοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε χαρακτηριστικά: «Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης».

Όπως είπε σχετικά, αφού ολοκληρωθεί το PSI και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, θα υλοποιηθούν δράσεις ώστε «να αντικαταστήσουμε τον κύκλο της ύφεσης από έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης».

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι θα προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση μέτρα ανάπτυξης, που θα αλλάξουν το κλίμα.

Οι προτεραιότητες

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ως αντιστάθμισμα στο βραχυπρόθεσμο κόστος που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται τα εξής:

- αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα προγράμματα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους,
- αξιοποίηση πόρων για να «ξεκολλήσουν» τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομων,
- εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων,
- ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας,
- καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών για να σταθεροποιηθεί η καλή εικόνα των τελευταίων χρόνων και
- επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες για έναν αποδοτικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τον περιορισμό της παραοικονομίας, καθώς και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την Ευρώπη

«Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, αντίθετα ας διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει».

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο, κυρίως επειδή η ΕΕ έχει εκδηλώσει την πρόθεση της να στηρίξει την Ελλάδα.

Σε ερώτηση εάν στην επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου θα βρίσκεται στην ίδια θέση απάντησε ότι «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Κι άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».