A- A+
Ανάπτυξη ...στα ελληνικά υποσχέθηκε ο Μπαρόζο στον Παπαδήμο (vid)
Βελτιώνεται το κλίμα για την Ελλάδα στους κόλπους της Κομισιόν, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», η ενημέρωση που έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος για την πορεία των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions|) για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης, προκάλεσε θετικές αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους Επιτρόπους που συμμετείχαν στη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα «Ήλιος» το οποίο φαίνεται ότι έχει προβλήματα αλλά και στο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εγγυοδοσία από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν και οι δυσκολίες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από την Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Τον λόγο έλαβαν και οι Επίτροποι. Περισσότερο επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Γιαχάνες Χαν εξ´αιτίας της κακής πορείας του ΕΣΠΑ παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, ενώ ο κ. Όλι Ρεν ήταν μεν θετικός αλλά προανήγγειλε έναν πιο σφιχτό συντονισμό όλων των υπηρεσιών της Κομισιόν που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή βοήθεια.

Οι δηλώσεις Μπαρόζο στην ελληνική γλώσσα

Η στήριξη από ΕΤΕπ

Ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι η υπόθεση των Risk Sharing Instruments πέρασε σήμερα από το Κοινοβούλιο και απομένει η ενεργοποιήση του και δεσμεύτηκε να εξαντλήσει την επιρροή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αποτελεσματικότερη στήριξη του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε επίσης, ότι είχε επικοινωνία τόσο με τον κ. Γ. Παπανδρέου όσο και με τον κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος και ότι γενικά είναι ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του αυτές.

Ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του είπε ότι σκέπτεται σοβαρά να εισηγηθεί μόνιμους Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία που σχετίζονται με την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά αφορά και την ανάπτυξη».

Παπαδήμος: Εδραιώνεται το Ταμείο εγγυοδοσίας

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε από την πλευρά του ότι συμφωνήθηκαν συμπληρωματικές δράσεις, παράλληλα με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και μίλησε για εδραίωση του ταμείου εγγυοδοσίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να διασφαλιστεί πως τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων θα αξιοποιηθούν καλύτερα για την Ελλάδα ήδη από φέτος.

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του πως το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επιτυχές: «Δεν θα "ρίχναμε" 130 δισ. ευρώ αν δεν πιστεύαμε πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί να μην τα καταφέρει η Ελλάδα; Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ικανή και θα επιτύχει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Ναι η Ελλάδα μπορεί, μαζί Ελλάδα και Ευρώπη μπορούμε» κατέληξε στα ελληνικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού στηρίζει το πρόγραμμα και ζητεί μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας πως το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 8% και έχει ήδη ανακτηθεί περίπου το ένα τρίτο της χαμένης ανταγωνιστικότητας.

Η ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως οι υπηρεσίες της Ομάδας Εργασίας της Κομισιόν στην Ελλάδα πρέπει να είναι συντονισμένες.

Μπαρόζο: Πρόοδος στα δημοσιονομικά

Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.

«Θα δούμε εάν θα χρειαστεί επίτροπος ανάπτυξης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και η οποία λειτουργεί, υπό την αιγίδα του ίδιου προσωπικά και του αντιπροέδρου Ολι Ρεν.

«Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η ίδια η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Μπαρόζο τόνισε ότι δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που περιλαμβάνει για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης είναι να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας, τόνισε.