A- A+
Στη δημοσιότητα οι τελικοί όροι του PSI - Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια για το δημόσιο
Με μέσο επιτόκιο 2,50% θα αποπληρώνει το χρέος του το ελληνικό δημόσιο μέχρι το 2020, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η επίσημη ανακοίνωση των όρων του PSI
Οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας θα λάβουν νέα ομόλογα που θα αντιστοιχούν στο 46,5% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, αφού θα έχει προηγηθεί «κούρεμα» 53,50%.

Τα ομόλογα που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στο PSI έχουν συνολική ανεξόφλητη ονομαστική αξία 206 δισ. ευρώ.

Το πλαίσιο της ανταλλαγής

Οι τίτλοι αυτοί θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο του PSI με τα ακόλουθα:

(i) νέα ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν από την Ελληνική Δημοκρατία με ονομαστική αξία ίση με 31.5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάσσουν,

(ii) τίτλους Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με ημερομηνία λήξης δύο έτη ή λιγότερο από την ημέρα διακανονισμού του PSI και με ονομαστική αξία ίση με 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάσσουν, και

(iii) αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με λογιζόμενη αξία ίση με την ονομαστική αξία των νέων ομολόγων κάθε κατόχου.

Οι τίτλοι αυτοί θα προβλέπουν ετήσιες πληρωμές με έναρξη το 2015 ενός ποσού μέχρι του 1% του λογιζόμενου ποσού τους σε περίπτωση όπου το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας υπερβεί ένα ορισμένο όριο και η χώρα παρουσιάσει θετική αύξηση ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους πέραν των συγκεκριμένων στόχων.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, κατά την ημέρα διακανονισμού του PSI, η Ελλάδα θα παραδώσει επίσης τίτλους ΕΤΧΣ βραχυπρόθεσμης λήξης σε εξόφληση όλων των ανεξόφλητων τόκων των ομολόγων που ανταλλάσσονται και οι οποίοι έχουν προκύψει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Όλοι οι νέοι τίτλοι στο πλαίσιο της ανταλλαγής θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Τα επιτόκια των νέων ομολόγων

Τα επιτόκια των νέων ομολόγων, τα οποία θα λήξουν το 2042, θα αυξάνονται όσο παιρνούν τα χρόνια και θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 2,0% ετησίως για ημερομηνίες πληρωμής εντός των 2013, 2014 και 2015
  • 3,0% ετησίων για ημερομηνίες πληρωμής εντός των 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020
  • 3,65% για ημερομηνία πληρωμής εντός του 2021
  • 4,3% για ημερομηνίες πληρωμής εντός του 2022 και εντεύθεν

Οι πλήρεις όροι κάθε πρόσκλησης θα είναι διαθέσιμοι σε ηλεκτρονική μορφή μόνο μέσω της ιστοσελίδας www.greekbonds.gr. Οι προσκλήσεις θα υπόκεινται σε ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας προϋπόθεσης χρηματοδότησης και μιας προϋπόθεσης ελάχιστης συμμετοχής.

Πότε θα ενεργοποιηθούν τα CAC

Εάν η Ελληνική Δημοκρατία λάβει συναινέσεις στις προτεινόμενες τροποποιήσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 90% της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο PSI, θα κηρύξει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ισχυρές και θα ολοκληρώσει την ανταλλαγή των ομολόγων.

Εάν τουλάχιστον 75% αλλά λιγότερο από το 90% της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο PSI προσφέρονται έγκυρα για ανταλλαγή, η Ελλάδα σε διαβούλευση με τους πιστωτές των δημοσίων πηγών χρηματόδοτησης μπορεί να προβεί σε ανταλλαγή των προσφερόμενων ομολόγων χωρίς να θέσει σε ισχύ οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Ωστόσο, εάν λιγότερο από το 75 % της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο PSI προσφέρονται έγκυρα για ανταλλαγή και η Ελλάδα δε λαμβάνει συναινέσεις που θα της επέτρεπαν να ολοκληρώσει την προτεινόμενη ανταλλαγή, δε θα προβεί σε οποιαδήποτε από τις συναλλαγές που περιγράφονται ανωτέρω.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, που έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Η Deutsche Bank AG, Υποκατάστημα Λονδίνου και η HSBC Bank plc έχουν διορισθεί να ενεργούν ως Διαχειριστές Ολοκλήρωσης Συναλλαγής για τις προσκλήσεις που πραγματοποιούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Bondholder Communications Group LLC και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. έχουν διορισθεί να ενεργούν ως ο κοινός Διαχειριστής Πληροφοριών, Ανταλλαγής και Υπολογισμού.