A- A+
Στεγαστικά Δάνεια: Μείωση έως και 50% στις δόσεις των δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΤΠΔ
Σε νέα ρύθμιση που θα προβλέπει τη μείωση των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με στεγαστικά δάνεια, προχωρά η κυβέρνηση.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι με απόφασή του η παρακράτηση που γίνεται στο μισθό για την αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών δανείων θα μειωθεί στο 30% των αποδοχών του υπαλλήλου από 60% που ισχύει σήμερα.

Αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

Τα δάνεια των ιδιωτικών υπαλλήλων

Σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά Ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι’ αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο «κόκκινο», γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά.

«Παρακολουθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχουν πρόβλημα» υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, υποστήριξε ότι εάν κάποιος έχει πρόβλημα, «αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη. Οι τράπεζες έχουν –επαναλαμβάνω- κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική».

Διαβάστε επίσης

* Ρυθμίσεις στα δάνεια από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΤΤ και ΟΕΚ

* Μειώστε δόσεις και χρέη προς τις τράπεζες σε 4 βήματα - Πότε διαγράφεται η οφειλή στο 100%