A- A+
Ύφεση 4,4% για φέτος αναμένει η Κομισιόν – Νέα επιδείνωση των προβλέψεων
Πέντε χρόνια ύφεσης θα συμπληρώσει φέτος η ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2012 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση του ΑΕΠ κατά 2,8%.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδίδεται στους σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους που καταγράφονται στην ελληνική οικονομία, λόγω της πολύ χαμηλής καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή, «εκτός από την εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συρρικνωθεί δεδομένης της αναμενόμενης επιτάχυνσης της προσαρμογής στην αγορά εργασίας, με περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Πιο αδύναμες οι εξαγωγές

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αδύναμη εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να πλήττει τις εισαγωγές, βοηθώντας τον εξωτερικό τομέα να συμβάλει θετικά στην οικονομία.

Πάντως, παρά τη βαθιά ύφεση η Κομισιόν δεν «βλέπει» μεγάλη βουτιά στον πληθωρισμό, γεγονός που κατά την ανάλυσή της δείχνει την μεγάλη ακαμψία στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι «το 2012 η τάση ανόδου στις τιμές αναμένεται να αντιστραφεί, οδηγώντας σε ήπιο αποπληθωρισμό της τάξης του 0,5%», προσθέτοντας ότι «η κύρια κινητήρια δύναμη προέρχεται από την αναμενόμενη υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών λόγω των μισθολογικών περικοπών στον ιδιωτικό τομέα».