A- A+
Τελευταία προσπάθεια για να «βαφτιστεί» το ελληνικό χρέος βιώσιμο
Τέσσερις τρόπους για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε πορεία προς το 120% του ΑΕΠ έως και το 2020, προτείνει το ΔΝΤ, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup που θα αποφασίσει για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν την περασμένη εβδομάδα ότι βαίνουμε προς μία οριστική συμφωνία, τα «αγκάθια» φαίνεται ότι παραμένουν, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η μετάβαση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής.

Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει το νέο χρηματοδοτικό πακέτο της χώρας μας, βάση του καταστατικού του, εάν δεν αποδεικνύεται ότι το δημόσιο χρέος της θα καταστεί εξυπηρετήσιμο και από την άλλη η Γερμανία και οι χώρες με πιστολοπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» θέλουν νε εξασφαλίσουν ότι δε θα ξαναβάλουν «το χέρι στην τσέπη», πέρα από τα συμφωνηθέντα, τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση, φοβούμενη τις επιπτώσεις ενός ντόμινο που μπορεί να δημιουργηθεί στην παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, πιέζει ώστε το όλο θέμα να «κλείσει» άμεσα.

Τι προτείνει το ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο οικονομικό τύπο, το ΔΝΤ προτείνει τέσσερις τρόπους για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το επίπεδο του 120%.

Οι τρόποι που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ που θα συζητηθεί στο Eurogroup είναι οι εξής:

Πρώτον, να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές.

Τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής χρέους βάσει του οποίου οι επενδυτές θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας που θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας των αρχικών ομολόγων.

Δεύτερον, προτείνεται η μείωση του υφιστάμενου επιτοκίου των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης.

Τρίτον, το ΔΝΤ προτείνει να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν σαν επενδύσεις -εκτιμώμενης αξίας 12 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους.

Τέταρτον, η ΕΚΤ να αποποιηθεί τα κέρδη που εναλλακτικά θα αποκόμιζε από τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45-50 δισ. ευρώ που αγόρασε στην ανοιχτή αγορά την περίοδο 2010-2011.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρώτη και η δεύτερη επιλογή, αν εφαρμοστούν, θα συρρικνώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έκαστη, η τρίτη επιλογή κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και η τέταρτη επιλογή κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται πάντως, ότι και οι τέσσερις προτάσεις έχουν ήδη επεξεργαστεί και αναμένεται να περιλαμβάνονται στις τελικές αποφάσεις του Eurogroup.