A- A+
Αισιοδοξία για συμφωνία των Ευρωπαίων για Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας (upd)
Αισιόδοξα μηνύματα ως προς την έγκριση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας μας στο Eurogroup της Δευτέρας, εκπέμπουν Βερολίνο, Ρώμη και Αθήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:10

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του ιταλού ομολόγου του Μάριο Μόντι και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ολοκληρώθηκε μέσα σε «εποικοδομητικό κλίμα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του έλληνα πρωθυπουργού, «οι τρεις μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη αναμένουν ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μόντι, ο οποίος δια μέσου του γραφείου του σημείωσε ότι οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για «ολοκλήρωση της συμφωνίας για Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα».

Οι τελικές λεπτομέρειες

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να παρουσιαστεί καθόλα έτοιμη ενώπιων του συμβούλιου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα του Σαββάτου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση των τελευταίων μέτρων που απομένουν προς ψήφιση, ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν.

Ήδη από την Παρασκευή υπάρχει απόφαση για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ που έπρεπε να βρεθούν, τα οποία θα προέλθουν τελικώς από τη μείωση τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να έλθει τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στόχο να έχει ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εν συνεχεία, με τη διαδικασία του επείγοντος και ως το τέλος του τρέχοντος μηνός έρχονται στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις περιστολές δαπανών στη φαρμακευτική δαπάνη και την Υγεία.

Το χρονοδιάγραμμα για το PSI

Αφότου κλείσουν δε οι εκκρεμότητες με το Εurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI και η ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι στις 8 Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και ως τις 11 του μηνός να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός και τα χρονοδιαγράμματα είναι εφικτά.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο καλύφθηκε με το θέμα του ειδικού ταμείου μέσω του οποίου θα καταβάλλονται οι δόσεις της νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, πως στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες έθεσε το ζήτημα της ενεργοποίησης της αναπτυξιακής ενίσχυσης της Ελλάδας, μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συζητείται και στην Ευρώπη ολοένα και συχνότερα.

Συμμετέχει στο «κούρεμα» η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα και οι Ευρωπαίοι συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων από την ελαστικοποίηση των όρων των δανείων και των ομολόγων του επίσημου τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ συμφώνησε να συμμετάσχει στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, χαρίζοντας το κέρδος της από τους τίτλους που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα το χρησιμοποιήσουν για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου.

Από την άλλη πλευρά, προωθείται νέα μείωση των επιτοκίων του πρώτου προγράμματος στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση του προϋπολογισμού, ώστε το ελληνικό χρέος να πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Μαλακώνει» το Βερολίνο

Εμφανής είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μετά από τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε ξανά το δίλημμα «μέτρα ή έξοδος από το ευρώ», παρέχεται λεκτική στήριξη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνον προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί δανείου γέφυρας προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια».

Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο ίδιος επεσήμανε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το κυρίαρχο ελληνικό κοινοβούλιο.