A- A+
Κοντά σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας - Συμμετέχει και η ΕΚΤ στο «κούρεμα»
Οριστική λύση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας προεξοφλούν οι αγορές, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία της ΕΚΤ να υποστεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", επικαλούμενη πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει έλθει σε συμφωνία για την πώληση ελληνικών κρατικών τίτλων ύψους 50 δισ. ευρώ στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) στην ονομαστική τους τιμή.

Το κέρδος της από αυτήν την πράξη θα αποδοθεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος με τη σειρά του θα το διαθέσει για το κλείσιμο της «τρύπας» που υφίσταται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ίδιο θα γίνει και με τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 12 δις. ευρώ περίπου, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αποφέροντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 15 – 18 δισ. ευρώ, με το οποίο θα «κλείσει» το χρηματοδοτικό σχήμα της Ελλάδας.

Ευρωπαίου αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε από τη γαλλική πλευρά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στις παραπάνω πληροφορίες, με το ευρώ να ενισχύεται λίγο μετά τις 7 μ.μ. έως και το 1,3121 από το χαμηλό ημέρας του 1,2974, δείχνοντας ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία οριστική λύση.

«Κλείνει» η συμφωνία

Πληροφορίες από την ΕΕ αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη πίεση για να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ώστε να καταλήξει η τρόικα σε ένα σχέδιο που θα επιτυγχάνει τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα ο στόχος αυτός δεν πιάνεται.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η γερμανική πλευρά φέρεται να πιέζει για αλλαγή των όρων του PSI+, με στόχο να απελευθερωθούν επιπλέον κεφάλαια.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, που μίλησε για πιέσεις που ασκούνται από τους εταίρους και ιδιαίτερα από τη Γερμανία, για την τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει υποβληθεί πρόταση για μείωση του ποσοστού των μετρητών που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, από το 15% στο 10%.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης, μελετάται η επιβολή κυρώσεων σε όσους δε συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση στο «κούρεμα», που μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση των ζημιών σε όρους παρούσας αξίας.

Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει, εφόσον στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δοθεί η έγκριση για το νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης, το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία που θα σήμανε η μη αποπληρωμή του ομολόγου που ωριμάζει τον ερχόμενο μήνα.