A- A+
Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο του ευρώ – Οι προβλέψεις για την πορεία του το 2012
Αμετάβλητο διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το επιτόκιο του ευρώ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Ωστόσο, τα επιτόκια euribor συνεχίζουν να πέφτουν, ελαφρύνοντας τις δόσεις των στεγαστικών.

Από τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο διοικητής της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, προκύπτει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού σύντομα.

Ανατρέπονται με αυτόν τον τρόπο οι προσδοκίες που υπήρχαν μέχρι πριν λίγο διάστημα στην αγορά για νέα περικοπή του βασικού επιτοκίου του ευρώ έως και το 0,50%.

Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, με δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις για σταδιακά ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και για παραμονή του πληθωρισμού πάνω από το 2% για κάποιους μήνες.

Οι δόσεις των δανείων

Πάντως, τα διατραπεζικά επιτόκια euribor συνεχίζουν να μειώνονται, ως αποτέλεσμα της περικοπής του ευρω-επιτοκίου στο 1% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πλέον, συμπληρώνονται τέσσερις συνεχείς μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με κάποια από τα διατραπεζικά επιτόκια euribor είδαν τη δόση τους να μειώνεται.

Από την αρχή του χρόνου, το euribor 3μηνης διάρκειας έχει υποχωρήσει από το 1,34% στο 1,07%.

Για κάθε 1.000 ευρώ υπολοίπου σε στεγαστικό δάνειο με εναπομένουσα διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, κάθε περικοπή του επιτοκίου κατά 0,25% συνεπάγεται τη μείωση της δόσης κατά 0,13 ευρώ περίπου.

Άρα για δάνειο 50.000 ευρώ η δόση μειώνεται κατά 6,55 ευρώ, για 100.000 ευρώ κατά 13,1 ευρώ, για 200.000 ευρώ κατά 26,2 ευρώ κ.ο.κ.