A- A+
Έντοκα: Αφορολόγητη απόδοση 4,86% για 6 μήνες στους ιδιώτες
Τη δυνατότητα να πετύχουν αφορολόγηση απόδοση 4,86% έχουν οι ιδιώτες επενδυτές με τα νέα εξάμηνά έντοκα γραμμάτια που δημοπράτησε την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Σε αυτά τα επίπεδα διαφορφώθηκε το επιτόκιο των νέων 6μηνων κρατικών τίτλων έναντι 4,90% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Δικαίωμα απόκτησης των νέων εξαμηνιαίων εντόκων έχουν και οι ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να κερδίσουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση χωρίς να πληρώσουν φόρο επί των τόκων, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Οι δύο τρόποι διάθεσης

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 έως και Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Σημειώνεται ότι επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.