A- A+
Ρυθμίσεις δανείων για εκπαιδευτικούς - Όλες οι μέθοδοι ελάφρυνσης χρεών
Σε ρύθμιση των δανείων που έχουν λάβει στο παρελθόν, ώστε να μειωθεί η δόση που πληρώνουν, μπορούν να προχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί που δανειοδοτήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ, το Ταμείο έκανε γνωστές τις ρυθμίσεις που μπορεί να προχωρήσει, οι οποίες αφορούν όσους δανειοδοτήθηκαν έως και τον Ιούνιο του 2011.

Η τακτοποίηση των δανείων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στα στεγαστικά δάνεια υπάρχει δυνατότητα επιμήκυνσης κατά 15 έτη με την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια του δανείου δεν υπερβαίνει τα 40 έτη.
  • Στα ενυπόθηκα επισκευαστικά ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται κατά 10 έτη με μέγιστη διάρκεια τα 26 έτη.
  • Στα δάνεια μικροβελτιώσεων η διάρκεια εξόφλησης μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 5 χρόνια, με μέγιστη διάρκεια δανείου τα 15 έτη.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Τα ελάχιστα όρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση ως προς τη μηνιαία δόση που καταβάλλεται πριν από αυτήν, διαμορφώνονται στα 300 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τα 200 ευρώ για τα επισκευαστικά και τα 100 ευρώ για τα δάνεια μικροεπισκευών ή τα 500 ευρώ για το σύνολο των δανείων που αποπληρώνονται στο Ταμείο.

Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν όσοι έλαβαν δάνειο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, ενώ αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Εξάλλου, θα πρέπει μετά τη ρύθμιση η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη της αποπληρωμής να μην υπερβαίνει τα 85 χρόνια για τις περιπτώσεις των στεγαστικών δανείων και τα 75 έτη για τα ενυπόθηκε επισκευαστικά.

«Πάγωμα» δόσεων

Από την άλλη πλευρά για όσους βγήκαν στη σύνταξη, αλλά και ακόμη δεν την εισπράττουν, προβλέπεται αναστολή πληρωμής των μηνιαίων δόσεων.

Οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλονται όταν ξεκινήσει η πληρωμή της σύνταξής του.

Οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ, χωρίς καμία άλλη ποινή, διαφορετικά δεν μπορεί να αποδεσμευτεί το εφάπαξ.

Διαβάστε επίσης

* Ρυθμίσεις στα δάνεια από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΤΤ και ΟΕΚ

* Μειώστε δόσεις και χρέη προς τις τράπεζες σε 4 βήματα - Πότε διαγράφεται η οφειλή στο 100%