A- A+
Τρόικα: «Καμία τράπεζα δε θα κρατικοποιηθεί» – Ιδού ο λόγος ανόδου των μετοχών (upd)
Το μυστικό της ανόδου κατά 80% των τραπεζικών μετοχών σε τρεις εβδομάδες αποκαλύφθηκε. Η τρόικα ζητά την αλλαγή του νόμου για τη στήριξη του συστήματος, ώστε καμία τράπεζα να μην κρατικοποιηθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 28/1 13:45

Στο υπόμνημα που υποβλήθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία που αφορά τη στήριξη των τραπεζών, ώστε όσα πιστωτικά ιδρύματα κριθούν βιώσιμα μετά από τις ζημιές του PSI, να ενισχυθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με μετοχές που δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται πλήρως το σκηνικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που λόγω των απομειώσεων που θα καταγράψει στη χρήση του 2011 και αναμένεται να προσεγγίσουν τα 30 δισ. ευρώ, θα κατέληγε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στην «αγκαλιά» του κράτους.

Επιπλέον, η τρόικα ζητά τη μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 9% από 10% σήμερα, στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί φέτος.

Το 10% θα επανέλθει από τον Ιούλιο του 2013, δίνοντας ενα σημαντικό χρονικό περιθώριο στα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης να υλοποιηθούν σταδιακά, αλλά και να πραγματοποιηθούν σε χρόνο που θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στις αγορές.

Δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς

Μετά την παρέμβαση της τρόικας, το ΤΧΣ θα εισφέρει κεφάλαια για τη στήριξη των σχετικών δεικτών επάρκειας των τραπεζών, αλλά δεν θα μπορεί να αλλάξει τη διοίκησή τους.

Το ενδεχόμενο αυτό αποτρέπεται, διότι το δημόσιο θα αποκτήσει είτε προνομιούχες είτε κοινές άνευ ψήφου μετοχές ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα παράσχει.

Είναι σαφές ότι η τρόικα εμπιστεύεται περισσότερο τους Έλληνες τραπεζίτες από το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό, στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι σημερινές διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ κερδισμένοι θα βγουν οι βασικοί μέτοχοι, οι μικροεπεπενδυτές στο ΧΑ, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τραπεζικούς τίτλους.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών θα υποστούν σημαντικές απώλειες, με μεγάλη πιθανότητα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους λόγω του μεγάλου ύψους των κεφαλαίων που θα χρειαστούν από το ΤΧΣ.

Συνδυασμός κοινών μετοχών

Αν και ακόμη τα πάντα παραμένουν ανοιχτά ως προς την αλλαγή της νομοθεσίας για το ΤΧΣ, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη στήριξη των τραπεζών με ένα συνδυασμό κοινών άνευ ψήφου και κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών.

Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθοριστεί η αναλογία κοινών με ψήφο και κοινών χωρίς ψήφο μετοχών που θα εκδοθούν για τη στήριξη των τραπεζών.

Η λογική είναι ότι εκεί που οι διοικήσεις των τραπεζών έσφαλαν, δηλαδή στα «κόκκινα» δάνεια που χορήγησαν προς τον ιδιωτικό τομέα, η παρέμβαση να γίνει με κοινές μετά ψήφου μετοχές και στις ζημιές από το PSI, όπου δεν έχουν ευθύνη με μετοχές άνευ ψήφου.

Διαβάστε επίσης

* Δε θα πληγούν οι κυπριακές τράπεζες από το «κούρεμα»