A- A+
Πού «κολλάει» το deal Alpha Eurobank – Εγκρίθηκε η συγχώνευση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί το νέο σχήμα Alpha Eurobank μετά το «κούρεμα», αλλά και οι διαφορές στα μισθολόγια των δύο τραπεζών είναι τα δύο βασικά «αγκάθια» της μεταξύ τους συγχώνευσης.

Μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ενέκρινε τη Δευτέρα υπό όρους τη συνένωση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο στα διοικητικά επιτελεία των δύο τραπεζών, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, έχουν αρχίσει και περνούν …δεύτερες σκέψεις.

Κατ΄ αρχάς, οι όροι του ντιλ που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά τη συμφωνία για «κούρεμα» του 21%, δεν στέκουν σήμερα.

Η ενίσχυση από το Κατάρ

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,75 δισ. ευρώ που προβλεπόταν τότε, δεν είναι αρκετή λόγω της αύξησης του κουρέματος στο 50% και των επιπλέον ζημιών που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Blackrock.

Το fund του Κατάρ με βάση την αρχική συμφωνία θα εισέφερε «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο, θα αγόραζε με αυτά τα χρήματα πλειοψηφικά πακέτα και των δύο τραπεζών.

Επιπρόσθετες δυσκολίες στο όλο εγχείρημα δημιουργούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται στο ύψος της μισθοδοσίας των δύο τραπεζών.

Ποιος θα κάνει πίσω για τους μισθούς;

Κατά τις ίδιες πηγές, οι αποδοχές των στελεχών της Eurobank είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τετραπλάσιες των αντίστοιχων αμοιβών της Alpha Bank.

Μετά τη συγχώνευση θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση. Είναι διατεθειμένοι οι σημερινοί μέτοχοι της Alpha Bank να αποδεχθούν αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος;

Και από την άλλη, τα στελέχη της Eurobank είναι έτοιμα να δεχθούν μειώσεις; Πρόκειται για ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν σύντομα, αφού οριστικοποιηθούν οι ζημιές που θα γράψουν οι δύο τράπεζες από το PSI και την έκθεση της Blackrock για τα επισφαλή τους δάνεια.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ναι υπό όρους

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε υπό όρους τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank, κάνοντας με ομόφωνη απόφαση δεκτό το σχετικό αίτημα.

Μετά την ολοκλήρωση της ενώπιον της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία τα μέρη παρουσίασαν τις θέσεις τους, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό.

Για τις επιμέρους αγορές αποδοχής καρτών και πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), για τις οποίες είχαν εκφρασθεί αμφιβολίες ως προς το συμβατό της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, η Επιτροπή αποδέχθηκε τις κατωτέρω δεσμεύσεις που πρότειναν τα μέρη και έκρινε ότι με αυτές διασφαλίζονται οι συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

1. Για την αγορά αποδοχής καρτών, τα μέρη δεν θα προβούν σε μη διακριτική πρόσβαση/μεταχείριση στην Cardlink (στην οποία και οι δύο εταιρίες είναι μέτοχοι) τρίτων εκκαθαριστριών τραπεζών, έτσι η πρόσβαση στην υπηρεσία δικτύου, οι εκπτώσεις για την εισφορά POS και η τιμολογιακή πολιτική θα γίνεται επί ίσοις όροις για όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέτοχοι της Cardlink.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες επεξεργασίας, τα μέρη θα εξακολουθήσουν να παρέχουν την ευχέρεια στα πιστωτικά ιδρύματα που συμβάλλονται με την ανωτέρω εταιρία και θα επιλέγουν όποιον πάροχο υπηρεσιών επεξεργασίας επιθυμούν. Δεσμεύτηκαν επίσης, ότι για διάστημα δύο ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα ενημερώνουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους προσφερόμενους όρους στους εκάστοτε πελάτες της Cardlink.

2. Για την αγορά πρακτορείας επιχειρηματικών δεσμεύσεων (factoring) τα μέρη θα αντικαταστήσουν τον 26ο όρο της σύμβασης πρακτορείας της κατά τρόπο ώστε να αποσαφηνίζεται ότι η δέσμευση του προμηθευτή περιορίζεται σε εκείνες και μόνο τις απαιτήσεις που αποτελούν αντικείμενο της εκάστοτε σύμβασης πρακτορείας.