A- A+
Στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2009 οι αποδόσεις των προθεσμιακών
Σημαντική άνοδο σημειώσαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες, στην προσπάθεια των τραπεζών να ανακόψουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα εκροών.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες είδαν στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μειώνονται κατά 15,7 δισ. ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας, αλλά και της αναστάτωσης που προκάλεσε η εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η κατάσταση μπορεί να έχει ομαλοποιηθεί σχετικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει, οδηγώντας στο τέλος Νοεμβρίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε χαμηλό 5 ετών, στα 172,89 δισ. ευρώ.

«Άμυνα» με υψηλότερα επιτόκια

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως και 1 έτος, διαμορφώθηκε στο 4,62% το Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα επιτόκια που ισχύουν στην ελληνική αγορά, κάνοντας χρήση του εργαλείου του Moneyonline.gr.