A- A+
Αποτυχία των τραπεζών να ανακόψουν τις διαρροές, παρά τις νέες προσφορές στις προθεσμιακές
Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια ανακοπής του κύματος φυγής στις καταθέσεις των Οκτώβριο από τις τράπεζες, παρά τη νέα αύξηση των αποδόσεων στις προθεσμιακές. Η διαρροή έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των €7 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Οκτώβριο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος, κατέγραψε άνοδο για ενδέκατο συνεχή μήνα, φτάνοντας το 4,50%.

Πρόκειται για απόδοση μεγαλύτερη κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (4,37%) και κατά 82 μονάδες από το Δεκέμβριο του 2010 (3,68%).

Στα ύψη η αβεβαιότητα

Τον Οκτώβριο το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων συνέχισε να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009.

Κι όμως, η ανασφάλεια στο αποταμιευτικό κοινό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και η αναστάτωση που προκάλεσε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η αναγγελία του δημοψηφίσματος, οδήγησε σε εκροές που προσέγγισαν τα 7 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος που καταγράφεται μία τόσο μεγάλη απώλεια, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα επίσημα στοιχεία

Συνολικά, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 12,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μόνο τον Οκτώβριο η διαρροή διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 6,79 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος, περί τα 5,5 δισ. ευρώ, προήλθε από αναλήψεις ιδιωτών.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η αναστάτωση στα γκισέ συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, καθώς η εξαγγελία του δημοψηφίσματος και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ, επέτειναν το κλίμα πανικού στις τάξεις των αποταμιευτών. Έκτοτε, η κατάσταση έχει ηρεμήσει.