A- A+
Εγκαίνια της έκθεσης για τα 170 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας - Φωτορεπορτάζ
Έκθεση ιστορικών τεκμηρίων με θέμα «170 χρόνια Εθνική Τράπεζα: 1841-2011» εγκαινιάσθηκε (Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011, 7μμ) στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς 138. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Παρέστησαν ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος, πρώην Πρωθυπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, πρόεδροι Τραπεζών και Οργανισμών, καθώς και παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Στην έκθεση, που θα είναι επισκέψιμη από το κοινό μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2012, μεταξύ άλλων παρουσιάζονται τραπεζογραμμάτια και νομίσματα, ιδιαίτερου ιστορικού αλλά και εικαστικού ενδιαφέροντος, μετοχές και πιστωτικά κατάστιχα, σπάνια έγγραφα, φωτογραφικά ντοκουμέντα, αλλά και αντικείμενα από τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Τράπεζας, και τέλος αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες κτηρίων της Εθνικής.

Σε ξεχωριστές ενότητες προβάλλεται ένα σημαντικό μέρος από την προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα του Πολιτισμού, της Επιστήμης και της Τέχνης.

Οι συλλογές και το αρχειακό υλικό που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τον πολιτιστικό πλούτο που διέσωσε η Εθνική και απόκεινται σήμερα στο Ιστορικό της Αρχείο – που διευθύνεται από τον κ. Γεράσιμο Νοταρά – και την καλλιτεχνική συλλογή της Τράπεζας.

Οι ομιλίες της διοίκησης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζα κ. Βασίλης Ράπανος σε ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση και συγκρότηση των οικονομικών δομών της ελληνικής οικονομίας. Η νέα τράπεζα αποτέλεσε το βασικό διεκπεραιωτή των δημόσιων οικονομικών, ανέλαβε το εκδοτικό προνόμιο και διαχειρίστηκε τον εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό του κράτους για 86 συναπτά έτη, μέχρι το 1928.

Η Εθνική Τράπεζα υπήρξε ακόμη πρωτοπόρος στην εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών, που σημάδεψαν την απαρχή σημαντικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Στήριξε με τις πρωτοβουλίες της όχι μόνο την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την τέχνη, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και ανέλαβε πολλές κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Η Τράπεζα ήταν παρούσα και αρωγός σε όλους τους εθνικούς αγώνες και στις προσπάθειες για κοινωνική πρόοδο. Σήμερα, 170 χρόνια μετά, η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χρηματοοικονομικό τομέα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέσα στη δίνη της οικονομικής δοκιμασίας που βιώνει η χώρα μας, η Εθνική πήρε πρωτοβουλίες και καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να βοηθήσει το ξεπέρασμα της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Καλό είναι να θυμόμαστε τα περασμένα. Πιο καλά όμως είναι να βάλουμε τάξη στα τωρινά. Να θυμηθούμε τα μαθήματα από τα παθήματα μας και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να βρούμε διέξοδο και η Ελλάδα να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.

Ελπίζω ή μάλλον πιστεύω ότι από την έκθεση αυτή θα βγείτε με ένα αίσθημα αισιοδοξίας, έχοντας ξαναθυμηθεί ότι από όλες τις κρίσεις, οικονομικές και εθνικές, η Ελλάδα βγήκε πιο δυνατή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Απόστολος Ταμβακάκης σε χαιρετισμό του υπογράμμισε:

«Επί 170 χρόνια, η Εθνική Τράπεζα ήταν παρούσα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και τους αγώνες της χώρας. Δεν παραιτήθηκε, δεν υποχώρησε, δεν απουσίασε.

Ήταν στην πρώτη γραμμή. Επί 170 χρόνια, η Εθνική Τράπεζα και η Ελληνική Δημοκρατία δεν ζουν, απλά, βίους παράλληλους.

Χιλιάδες νήματα κοινών προσπαθειών και κοινών οραμάτων τις έχουν ενώσει σε μια κοινή πορεία.

Επί 170 χρόνια, η Εθνική Τράπεζα σωρεύει στο θησαυροφυλάκιό της και φυλά με σεβασμό και επιμέλεια, τον πιο ακριβό θησαυρό της:

Τα αποθέματα εκτίμησης και εμπιστοσύνης που γενιές και γενιές Ελλήνων, επιχειρηματιών και ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, της προσφέρουν.

Η τράπεζα αυτή, έχει μάθει να αγωνίζεται. Αυτό κάνει και σήμερα. Βοηθά τη χώρα στη σκληρή προσπάθειά της.

Για να το πετύχει, όλοι εμείς, η «ομάδα της Εθνικής Τράπεζας», σας βεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να συνεχιστεί η ανεξάρτητη, αυτοδύναμη πορεία της –όποια κι αν είναι η ένταση της θύελλας».

Ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβοριάς επεσήμανε στην ομιλία του:

«Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, οι συνθήκες δυσβάσταχτες και οι επιπτώσεις από την ύφεση της γενικότερης κρίσεως δραματικές, μόνο η τόνωση της αισιοδοξίας επιτρέπει την επιβίωση, κυρίως όμως την αναστήλωση ενός αρκετά καταπονημένου ηθικού.

Δεν υπάρχει άλλωστε καμιά απολύτως αμφιβολία ότι η Εθνική Τράπεζα θα αντέξει στους κλυδωνισμούς των περιστάσεων, θα προσπεράσει τις φουρτούνες, και θα πάει μπροστά».